Početak drugog polugodišta: Pripreme počele, ali su podložne promjenama

Škole sa manje đaka nastavu mogu početi normalno. Za ustanove sa velikim brojem učenika, predviđena su dva modela. Predsjednik podgoričkog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović upozorava da je jedan od dva modela neprihvatljiv za prosvjetare

38366 pregleda 50 reakcija 41 komentar(a)
Mogući modeli poslati školama, ali podložni promjenama, Foto: Ministarstvo prosvjete
Mogući modeli poslati školama, ali podložni promjenama, Foto: Ministarstvo prosvjete

Svi osnovci i srednjoškolci bi se od početka drugog polugodišta nastavne 2020/2021. godine mogli vratiti u škole, ali još nije poznato pod kojim uslovima, ali ni uz koje epidemiološke mjere.

Direktorima škola su, saznaju “Vijesti”, stigla dva moguća modela održavanja nastave, a jedan od njih je navodno gotovo neprihvatljiv za dio Sindikata prosvjete.

Prema nezvaničnim informacijama, preporuka radne grupe koju je formiralo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je da se svi đaci, bez obzira na razred koji pohađaju, vrate u klupe u ustanovama sa manjim brojem đaka.

Za škole sa velikim brojem učenika, predviđena su dva modela. Prvi je da se svi vrate u školske klupe, a odjeljenja budu podijeljena u dvije grupe, sa najviše 17 đaka.

Prva grupa bi nastavu pohađala u jutarnjoj smjeni, a druga u popodnevnoj.

Rad po tom modelu navodno je prihvatljiviji direktorima škola i roditeljima, ali nije nastavnicima.

Druga opcija za škole sa većim brojem učenika je da se odjeljenja takođe podijele na dvije grupe, ali da se na sedmičnom nivou smjenjuju u klupama.

Dok bi jedna grupa tokom određene sedmice radila u učionici, druga bi pratila onlajn nastavu i imala onlajn konsultacije sa nastavnicima.

Nije isključeno, kažu izvori “Vijesti” iz Ministarstva, da će se raditi i na novim modelima, što zavisi od epidemiološke situacije na početku drugog polugodišta i stava i preporuka Instituta za javno zdravlje.

Predsjednik podgoričkog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović kazao je “Vijestima” da je za đake korisnije da se vrate u klupe i da ta sindikalna organizacija to u potpunosti razumije.

“Ali se mora naći model koji će istovremeno čuvati i učenike i nastavnike u svakom smislu. Mislim da je svima jasno koliko su nastavnici izmoreni tokom prvog polugodišta”, kazao je Savović.

Prema njegovim riječima, nastavnici ne bi smjeli da pristanu na model koji podrazumijeva nastavu tokom cijelog dana.

“Ako se odjeljenje podijeli, pa jedna grupa ide ujutro, a jedna popodne, prosvjetni radnici su u zdravstvenom riziku. Pored toga, biće preumorni. Pitanje je i na koji način i koliko će dupli časovi biti plaćeni. Moja dužnost je da upozorim na to da na ovaj model ne smijemo pristati, iako je, koliko čujem od kolega, za direktore škola prihvatljiviji u odnosu na drugi model”, poručio je Savović.

Da li će provjere znanja, kao u prvom polugodištu, biti vršene isključivo u školi ukoliko bude prihvaćen model tokom kojeg će se đaci smjenjivati u klupama, zasada nije poznato.

Ovogodišnja nastavna godina počela je sa mjesec zakašnjenja - 1. oktobra, a nastavu u školi pohađaju đaci do šestog razreda osnovnih i prvog razreda srednjih škola.

Ostali prate nastavu na daljinu (onlajn), a njihovo znanje se provjerava isključivo u školi.

Bonus video: