sastanak ambasadora njemačke i ministarke odbrane

Veber: Crna Gora se pokazala kao kredibilan saveznik, važna je njena konstruktivna uloga u jačanju stabilnosti

„Ambasador je istakao da će Njemačka nastaviti da snažno podržava Crnu Goru, kako u procesu modernizacije i sveukupnog razvijanja sistema odbrane, tako i na njenom putu integracija u EU“, kaže se u saopštenju

6854 pregleda 5 komentar(a)
Veber (desno), Foto: Ministarstvo odbrane
Veber (desno), Foto: Ministarstvo odbrane

Njemačka će nastaviti snažno da podržava Crnu Goru, kako u procesu modernizacije i sveukupnog razvijanja sistema odbrane, tako i na njenom putu integracija u Evropsku uniju, saopšteno je na sastanku ministarke odbrane Olivere Injac sa njemačkim ambasadorom Robertom Veberom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Injac je istakla da je Njemačka od obnove crnogorske državnosti pružala snažnu podršku naporima Crne Gore u ispunjavanu evroatlantskih i evropskih integracionih obaveza.

„Naglasila je da se izuzetno kvalitetna i dinamična saradnja između dva ministarstva i dvije vojske odvijala kroz uspješnu realizaciju raznovrsnih aktivnosti“, kaže se u saopštenju.

Injac
Injacfoto: Ministarstvo odbrane

Injac je posebno istakla učešće pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u misijama ISAF i „Odlučna podrška“ u Avganistanu u okviru njemačke Regionalne komande – Sjever, kao i vrijedne donacije opreme upućene crnogorskoj vojsci.

„Imajući u vidu značaj naših savezničkih odnosa u NATO i intenzivnu bilateralnu saradnju, ministarka je izrazila uvjerenje da će odbrambena saradnja dvije zemlje u narednom periodu biti dodatno unaprijeđena“, navodi se u saopštenju.

Govoreći o izazovima koje je aktuelna pandemija prouzrokovala na globalnom nivou, Injac je pozdravila važnu ulogu koju su pripadnici oružanih snaga dvije zemlje imali u pružanju pomoći stanovništvu i zahvalila se na nedavnoj donaciji Njemačke u vidu 50 hiljada zaštitnih maski.

Veber je, kako se navodi, ukazao na činjenicu da se Crna Gora pokazala kao kredibilan saveznik i podvukao važnost njene konstruktivne uloge u jačanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

„Ambasador je istakao da će Njemačka nastaviti da snažno podržava Crnu Goru, kako u procesu modernizacije i sveukupnog razvijanja sistema odbrane, tako i na njenom putu integracija u EU“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su sagovornici iskazali spremnost da, u cilju jačanja odbrambene saradnje, u narednom periodu zajednički rade na definisanju novih modaliteta bilateralne saradnje i projekata, koji će produbiti ukupne prijateljske odnose dvije države.

Preporučujemo za Vas