Džaković neće glasati za budžet ako gradska uprava ne ispuni zahtjeve

Da bi usvojili budžet za 2018. godinu neophodno je da zakonodavna vlast, kako je kazao, konačno prihvati pravilo iz Poslovnika Skupštine kada se neka odluka smatra usvojenom i provjeri sve tačke na prethodnim sjednicama, sa koliko glasova su usvajane
72 pregleda 6 komentar(a)
Stevan Džaković, Foto: Vuk Lajović
Stevan Džaković, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.12.2017. 09:52h

Nezavisni odbornik Stevan Džaković ispostavio je zahtjeve svojim koalicionim parterima iz budvanske vlasti, od kojih zavisi njegovo glasanje za budzet za 2018. Sjednica Skupštine opštine zakazana je za sjutra, a bez Džakovića gradska vlast nema većinu u parlamentu. Usvajanje budžeta je presudno za funkcionisanje Opštine.

“Krajnje je vrijeme da se izvršna i zakonodavna vlast u našoj Opštini uozbilji. Poslednja sjednica je pokazala da zakonodavna vlast izgleda ne zna kada Parlamentnu predloženu odluku usvoji ili ne usvoji. Jedna sramna Odluka o određivanju mjesečne naknade za zakup poslovnih prostora političkih partija, je usvojena kako je odlučio Predsjednik Opštine u pauzi, jer mu je predsjednik Skupštine saopštio da je za istu od prisutnih 30 glasalo 15 odbornika. Iako u Poslovniku piše da je za usvajanje potrebna većina od prisutnih odbornika”, kazao je Džaković na konferenciji za novinare.

Da bi usvojili Budžet za 2018. godinu neophodno je da zakonodavna vlast, kako je kazao, konačno prihvati pravilo iz Poslovnika Skupštine kada se neka odluka smatra usvojenom i provjeri sve tačke na prethodnim sjednicama, sa koliko glasova su usvajane.

“Donese novu Odluku o finansiranju političkih subjekata za redovan rad, a ovu pomenutu sa prethodne sjednice ukine. To znači da predvidi kancelariju i finansiranje i meni kao nezavisnom odborniku, da ne bih bio diskriminisan ja i građani koje predstavljam. U suprotnom bi trebalo da zovnu toga Stevana Džakovića iz DF da im podrži budžet. Usvoji Odluku koju sam predao skupštinskoj službi o načinu formiranja upravnih odbora tj. upravljačkih tijela u javnim ustanovama i d.o.o. koje je osnovala Skupština”, naveo je Džaković i dodao:

“Donese Odluku kojom će se obavezati da svaki prihod i rashod svaki račun uplate i isplate sa računa Opštine bude momentalno prikazan na internetu, kako bi se ostvarila javnost finansija koju smo obećavali predizbornom kampanjom. Svaki potpis predsjenika Opštine mora ići na internet istog dana u razumnom roku.Predvidi još 100 000 eura u Budžetu za 2018. godinu za zdravstvo, to je za ljekare specijaliste i kupovinu kola hitne pomoći na ime Opštine. Predvidi dovoljno para u Budžetu za 2018. godinu za kupovinu reportažnih kola i nove TV opreme, kako bi Opština prihodovala od dočeka novih godina koje sama finansira”, naglasio je on

Tvrdi da zna da je teško mijenjati sistem i da je, izgleda, jedini u skupštinskoj većini koji to iskreno želi.

“Znam da ima još ljudi u Skupštini koji ovo znaju, ali nemaju instrumenata natjerati zakonodavnu vlast na ovako nešto i sprovede. Svjedoci smo da nema ništa od obećane depolitizacije, da je kao i kod prethodnika jedina preporuka za radno mjesto, pripadnost partiji. To je ono što najviše ubija volju kod mladih ljudi, čije znanje trebamo da cijenimo”, kazao je Džaković.

Bonus video: