ADRIATIC MARINAS PROŠIRIO SPISAK

I Pakistanci mogu do crnogorskog državljanstva uz ključeve stana

Mogućnost da Pakistanci dođu do crnogorskog državljanstva kupovinom nekretnine u Tivtu preko Porto Montenegra, prenijeli su svi važniji mediji u većim gradovima te države - Islamabadu, Lahoreu i Karačiju.

20265 pregleda 51 reakcija 51 komentar(a)
Gradnja počela prije mjesec, Foto: Siniša Luković
Gradnja počela prije mjesec, Foto: Siniša Luković

Kompanija Adriatic Marinas iz Tivta koja razvija projekat luksuznog nautičkog naselja i marine za mega jahte Porto Montenegro, odlučila je da proširi spisak država u kojima nastupa na tršištu luksuznih nekretnina, pa je pokrenula prodaju i državljanima Pakistana kojima uz to nudi i crnogorsko državljanstvo.

"Porto Montenegro, jedan od najvećih međunarondih investitora prisutnih u Crnoj Gori, predstavio se narodu Pakistana kroz crnogorski program ekonomskog državljanstva (CBI). Novo krilo tog nautičko-turističkog naselja nazvano Boka Place nudi sjajnu investicionu priliku državljanima Pakistana koji žele da dođu i do drugog državljanstva koje će im olakšati međunarodna putovanja ili koji žele da investiraju u svoju bolju budućnost. Crnogorsko državljanstvo za čitavu jednu familiju, može se dobiti ulaganjem od najmanje 450.000 eura u program koji je odobrila crnogorska Vlada, zajedno sa donacijom od 100 hiljada eura u Vladin fond u periodu od šest mjeseci", objavili su pakistanski mediji.

U toj srednjeazijskoj državi objašnjavaju da bi njihovim građanima sticanje državljanstva Crne Gore omogućilo brojne benefite, počev od slobodnog ulaska bez viza sa crnogorskim pasošem u 124 države svijeta, do činjenice da imaju putnu ispravu države koja je već članica NATO-a i koja će do kraja 2025. najvjerovatnije postati i članica EU.

“Crna Gora omogućava izvanredne prilike za luksuzan i opušten životni stil, bezbjednost, sigurnost, solidnu zdravstvenu zaštitu i kvalitetno obrazovanje za svoje stanovništvo. Porto Montenegro predstavlja izvanrednu investicionu priliku sa svojim raznolikim portfolijom, različitih cjenovnih razreda i vrsta nekretnina. Sa uvrštavanjem u ponudu nekretnina koje su vezane na CBI program u našem novom krilu Boka Plaace, širi se lista benefita koje nudimo našim kupcima“, kazao je medijima u Pakistanu direktor marketinga i prodaje Porto Montenegra Brenon Nikolas.

Mogućnost da Pakistanci dođu do crnogorskog državljanstva kupovinom nekretnine u Tivtu preko Porto Montenegra, prenijeli su svi važniji mediji u većim gradovima te države - Islamabadu, Lahoreu i Karačiju. Ovo je prvi put da se u Pakistanu nudi neki sličan program ekonomskog državljanstva kojeg daje neka od zemalja u Evropi.

Bivša Vlada premijera Duška Markovića (DPS) u junu je prihvatila zahtjev kompanije Adriatic Marinas-Porto Montenegro iz Tivta da se na “Listu prioritetnih projekata iz oblasti turizma“ uvrsti i projekat nastavka izgradnje kompleksa luksuznog nautičko-turističkog centra u Tivtu, njegovim novim kompleksom hotela i rezidencijalno-poslovnih objekata nazvanih Boka Place. Ulaskom na “Listu prioritetnih projekata“, njihovi investitori dobijaju niz administrativno-fiskalnih povoljnosti za realizaciju tih projekata, a jedna od njih je mogućnost da oni koji u te projekte ulažu svoj novac, dobiju i crnogorsko državljanstvo. Riječ je o dodjeli državljanstva “prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore”, a koji je među stranim investotorima u Crnoj Gori poznat kao CBI.

Planirani izgled kompleksa
Planirani izgled kompleksafoto: Porto Montenegro

Pod razvojnim projektom u oblasti turizma podrazumijeva se izgradnja hotela/mješovitog kompleksa: sa pet zvjezdica u primorskom regionu ili Podgorici, ili najmanje četiri zvjezdice u sjevernom ili središnjem regionu. Neophodan je minimum investicija od 15 miliona eura u primorskom regionu ili Podgorici, odnosno 5 miliona eura u sjevernom ili središnjem regionu, zapošljavanje 80, odnosno 25 ljudi i najmanje 60 smještajnih jedinica u primorskom regionu ili Podgorici, odnosno 35 u sjevernom ili središnjem regionu.

Vlada je prije pola godine prihvatila da se na Listu uvrsti i projekat izgradnje hotela “Boka Place“ Tivat po mješovitom obliku poslovanja, a koji joj je kandidovala kompanija Adriatic Marinas-Porto Montenegro, odnosno njena kćerka-kompanija PM 4.1. Vlada je prihvatila argumentaciju Adriatic Marinasa da je njihov vlasnik - državna investiciona korporacija Dubaija - ICD, prihvatila da finansira izgradnju ovog hotela čija se vrijednost procjenjuje na 43,67 miliona eura. Hotel ranga pet zvjezdica radiće po tzv. mješovitom obliku poslovanja (kondo), a imaće 240 smještajnih jedinica i u njemu će biti otvoreno 96 novih radnih mjesta.

“Dostavljenim biznis planom predviđeno je da će investitor, u skladu sa zakonom, u okviru posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore ponuditi na prodaju maksimalno 144 smještajne jedinice. Istovremeno, u prijavi je navedeno da je 15. 11. 2019. godine potpisan ugovor o upravljanju sa kompanijom Kerzner International, vodećom međunarodnom kompanijom koja se bavi izgradnjom i upravljanjem rizortima, destinacijama, ultraluksuznim hotelima i inovativnim iskustvima u oblasti zabave i igara na sreću. Pomenuta kompanija je, između ostalog autor Brenda One&Only i Atlantis Resorta u Dubaiju”, saopšteno je tada iz Vlade.

Porto Montenegro je gradnju Boka Placea počeo prije oko mjesec dana, a planira da taj kompleks sa ukupno šest velikih stambeno-poslovnih zgrada, ukupne površine oko 75 hiljada kvadrata, završi u drugom kvartalu 2023. Biznis planom je predviđeno da se povrat te investicije desi u roku od osam godina od dana otvaranja hotela.

Hotel Boka Place je centralni je dio cijelog tog novog kompleksa objekata koje Adriatic Marinas gradi uz Jadransku magistralu, u sjevernom i sjeveroistočnom dijelu Porto Montenegra, a koji će, pored ostaloga, sadržati i apartmane za prodaju, trgovine, kafiće, cinepleks bioskop i manji tržni centar, te par bazena i niz javnih sadržaja za sport i rekreaciju.

Prema nezvaničnim saznanjima, stanove u dijelu ovog kompleksa koji je uključen na listu za CBI program već je kupilo dvadestak kupaca iz inostranstva, dok još nije bilo prodaja stanova u zgradi koja nije predviđena da vlasnici tih nekretnina uz ključeve stana, dobiju i crnogorski pasoš.

Kao poseban kuriozitet iz Porto Montenegra nezvanično ističu činjenicu da je nekretnine koje im obezbjeđuju i crnogorsko državljanstvo već kupilo i nekoliko klijenata koji dolaze iz SAD i imaju američko državljanstvo.

Preporučujemo za Vas