SZO i Njemačka isporučile medicinsku opremu Crnoj Gori u cilju jačanja odgovora na pandemiju koronavirusa

"SZO je udružio snage sa njemačkom Vladom u cilju isporuke medicinske opreme kako bi se opremile zdravstvene ustanove u Crnoj Gori koje se bore sa pandemijom. Isporuka se sastoji od 300 pulsnih oksimetara"

4230 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo zdravlja
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Njemačka isporučile su medicinsku opremu Crnoj Gori u cilju jačanja odgovora na pandemiju koronavirusa, saopšteno je danas iz Ministartstva zdravlja.

"SZO je udružio snage sa njemačkom Vladom u cilju isporuke medicinske opreme kako bi se opremile zdravstvene ustanove u Crnoj Gori koje se bore sa pandemijom. Isporuka se sastoji od 300 pulsnih oksimetara. Opremu je SZO isporučila COVID 19 ambulantama na nivou primarne zdravstvene zaštite, širom Crne Gore. Ova oprema će zdravstvenim radnicima omogućiti da pruže pravovremenu i kvalitetnu njegu pacijentima inficiranim COVID 19", ističe se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

U saopštenju se dodaje da je ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović zahvalila na donaciji i naglasila da će značajno pomoći kolegama u domovima zdravlja.

''Na primarnom nivou zdravstvene zaštite zbrinjava se oko 80% oboljelih od COVID 19 infekcije. Ova donacija ide upravo domovima zdravlja i osoblju koje je u ovim teškim vremena pokazalo kako se voli i brani humana profesija koju si izabrali za svoj poziv'', kazala je Borovinić Bojović.

Borovinić Bojović
Borovinić Bojovićfoto: Ministarstvo zdravlja

Ona je posebno je istakla važnost zajedničkog djelovanja svih činilaca društva u borbi protiv koronavirusa.

''Veliko hvala njemačkom ambasadoru, dr Veberu, koji je u ime svoje zemlje još jednom pokazao nesumnjivu privrženost Savezne Republike Njemačke našoj zemlji. U vremenu pandemije Vaša pružena ruka mnogo znači crnogorskom zdravstvenom sistemu. SZO je osvjedočeni partner naše zemlje. Globalni izazov kakav je COVID 19 infekcija pokazao je kako smo najranjiviji kada su javnozdravstveni izazovi u pitanju, a kako istovremeno znamo biti i najangažovaniji da zaštitimo planetu i zdravlje svih ljudi na njoj. Važno je da znamo da smo danas svi na istom zadatku. Borba protiv koronavirusa zajednički je cilj i u toj borbi moramo zbrisati sve razlike i podjednako biti dio zajednice koja će hrliti tom istom cilju'', kazala je Borovinić Bojović

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Robert Veber je naglasio da je Evropa i dalje ujedinjena i posvećena principu solidarnosti, što je od ključne važnosti u borbi protiv pandemije, koja predstavlja izazov bez presedana.

Veber
Veberfoto: Ministarstvo zdravlja

"Virus ne poznaje granice. On predstavlja opasnost za sve nas. Niko nije bezbjedan dok svi ne budemo bezbjedni. Upravo iz tog razloga njemačka Vlada je srećna što je u prilici da pomogne Crnoj Gori isporukom pulsnih oksimetara i time da podršku kliničkom menadžmentu COVID pacijenata. Ova pomoć je na liniji prethodno date podrške još od samog početka pandemije. Pomenuta donacija je realizovana zahvaljujući veoma dobroj saradnji između Njemačke, Crne Gore i SZO Evropa, kao i SZO kancelarije u Crnoj Gori", kazao je Veber.

Mina Brajović, šefica kancelarije SZO za Crnu Goru kazale je da su solidarnost, saradnja i nauka temelji na kojima počiva sve ono što SZO radi.

"Jedna od naših glavnih uloga u ovoj pandemiji je bila da pomognemo državama u njihovim aktivnostima odgovora, a u skladu sa međunarodnim kapacitetima i raspoloživim resursima i izuzetno smo zadovoljni što na djelu vidimo brojne oblike te solidarnosti. Evropa nastavlja da se bori sa ovim virusom i niko nije bezbjedan dok svi ne budu bezbjedni", rekla je Brajović.

Brajović
Brajovićfoto: Ministarstvo zdravlja

Poručila je i da "ne samo da će ova oprema zadovoljiti neposredne potrebe Crne Gore u smislu zaštite građana od virusa, ona će takođe ojačati kapacitete zemlje da se, na duže staze, nosi sa budućim zdravstvenim izazovima."

Brajović je kazala i da je "SZO i dalje posvećen partner koji podržava napore Vlade u smislu pripremljenosti i odgovora na COVID-19 ali i u drugim oblastima takođe."

Iz Ministarstva zdravlja su kazali i da su uzimajući u obzir ovu isporuku, SZO i Njemačka ukupno isporučile opremu u vrijednosti 3,65 miliona eura državama Zapadnog Balkana.

"Sva pomenuta oprema ispunjava bezbjednosne i standarde kvaliteta SZO, kako bi zdravstveni radnici na prvoj liniji fronta ali i njihovi pacijenti bili bezbjedni i kako bi se spriječilo širenje COVID 19", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: