Carević povukao odluku o milionskoj razmjeni

Protokolom između Opštine i kompanije “Velja voda lux“ predviđeno je da ta kompanija postane vlasnik poslovno-stambenih prostora, a Opštini će pripasti parcela koja je procijenjena na 6.188.700 eura

17102 pregleda 6 komentar(a)
Parcela kod TQ Plaze, Foto: Vuk Lajović
Parcela kod TQ Plaze, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević povukao je odluku o milionskoj razmjeni nepokretnosti između Opštine i tivatske kompanije “Velja voda lux“ sa dnevnog reda odložene sjednice lokalnog parlamenta.

Sjednica, koja je trebalo da bude održana 28. decembra, odlukom šefa parlamenta Krsta Radovića (Demokrate) odložena je do daljeg, jer kako je tada obrazložio, opštinske službe nijesu dostavile dokumenta neophodna za izradu plana rada Skupštine opštine za 2012. Na dnevnom redu sjednice je i predlog budžeta za 2021. kao i plan investicija, pa je zbog odlaganja Carević donio odluku o privremenom finansiranju.

Pravi razlog odlaganja bila je nemogućnost dogovora formiranja izvršne vlasti i politička kriza koju neformalna koalicija praktično odlaganjem sjednice i objelodanila. Naime, nakon što su propali pregovori oko zaključenja postkoalicionog sporazuma, zbog nemogućnosti dogovora Nove srpske demokratije i Demokrata, predstavnici budvanskih odbora Socijalističke narodne partije, Pokreta za promjene i Prave Crne Gore su međusobom zaključile sporazum o saradnji, i kao treći blok insistiraju da se prije usvajanja budžeta formira opštinska vlast. Tri partije su na lokalnim izborima nastupile u okviru koalicije “Za budućnost Budve” koju je predvodio Carević. Kada će biti zakazana sjednica, još se ne zna, ali se očekuje da će biti krajem januara.

Carević je predložio da se na dnevnom redu nađe predlog Odluke o razmjeni nekretnina kojom je je predviđeno da Opština Budva preuzme od „Velja voda luxa“ u svoje vlasništvo zelenu parcelu u srcu grada od 2.947 kvadrata, a da zauzvrat tivatskoj kompaniji koja je vlasnik zemlje, ustupi 4.891 kvadrata poslovno-stambenog prostora u kompleksu TQ Plaza. Riječ je o parceli koja se nalazi na lokalitetu Velja voda ispred kompleksa TQ Plaze, čijim bi uzimanjem, kako je ranije obrazloženo iz Carevićeve administracije, ostao park, a ispod nje bi bila višeetažna garaža. S druge strane, Opštine predaje nedovršenu lamelu C, gdje su samo ugrubo završeni radovi, i koja je lokalnoj upravi pripala presudom Višeg suda, nakon što je organizovana kriminalna grupa na čijem je čelu Svetozar Marović oštetila budžet rodnog grada.

“Obavještavam vas da zbog potrebe dodatnog usaglašavanja povlačim sa dnevnog reda predlog odluke o razmjeni nepokretnosti“ navodi se u dopisu koji je Carević uputio predsjedniku parlamenta Krstu Radoviću.

Odluka o milionskoj razmjeni nepokretnosti nikada nije naišla na podršku Demokrata, pa je i ovakav potez Carevića donekle i očekivan u jeku političke krize koja i dalje trese Budvu.

Povučena Odluka se oslanja na protokol koji je Carević u ime Opštine zaključio u oktobru 2019. sa predstavnicima “Velja voda luxa“. Kako je tada Carević obrazložio, namjera gradske uprave je da se sačuva zelena površina naspram TQ Plaze, kojom gazduje tivatska kompanija, a koja godinama unazad nije mogla da od strane lokalne uprave dobije saglasnost da gradi luksuzni šestospratni kondo hotel sa pet zvjezdica.

Protokolom je predviđeno da tivatska kompanija postane vlasnik poslovnostambenih prostora koji su procijenjeni na 6.685.527 eura, a Opštini će pripasti parcela koja je procijenjena na 6.188.700 eura.

“Tivatska firma će razliku u vrijednosti od 496.827 eura uplatiti u opštinski budžet”, piše u protokolu, koji je sastavni dio povučene odluke.

Procjenu nekretnina u TQ Plazi uradila je komisija Uprave za nekretnine, dok je zemlju “Velja voda luxa”, izvršio licencirani procjenjivač i sudski vještak Saša Zejak.

Velja voda već jednom dovela do političke krize

Protokol, koji je u januaru 2020. dobio i zeleno svjetlo Vlade Duška Markovića, nikada nije naišao na podršku Demokrata, Carevićevih koalicionih partnera i u bivšem mandatu.

Javnosti je to bilo očeigledno, jer na svečanom zaključenju sporazuma u Carevićevom kabinetu nije bio tadašnji potpredsjednik Opštine Marko Marković (Demokrate).

To je bio odgovor Demokrata na ono što se dogodilo u julu 2019. kada su napustili skupštinsko zasjedanje, nakon što Carevićev Demokratski front nije prihvatio odluku o proglašenju javnog interesa, koju je incirala Demokratska Crna Gora, a kojom je trebalo da se upravo ta parcela na Veljoj vodi, vlasništvo tivatske firme proglasi javnim interesom.

Demokrate su tražile da se parcela ekspropriše i zadrži zelena površina i onemogući betoniranje. Odluka je tada skinuta sa dnevnog reda sjednice SO, jer je nijesu, osim DF-a, podržale ni opozcioni DPS, SD ali i dva nezavisna odbornika Stevan Džaković i Goran Pejović.

Tada je došlo do krize vlasti u Budvi i oštrih međusobnih optuživanja. DF je smatrao da to nije pravi način da se zadrži parcela, jer bi se zemlja otimala od investitora, ali i da budžetom nijesu predviđena sredstva za eksproprijaciju, dok su Demokrate tvrdile da DF ponovo sarađuje sa DPS-om i da je njihov predlog pravi način da se zadrži zelena površina.

Bonus video: