Još jedno upozorenje: "Pritisak DPS prijetnja za RTCG"

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije Johanes Han izrazio je zabrinutost zbog dešavanja u vezi sa RTCG
57 pregleda 11 komentar(a)
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.12.2017. 17:57h

Pritisak vladajuće partije DPS na neke članove Savjeta Javnog servisa predstavlja prijetnju po nezavisnost rada RTCG, saopštili su Reporteri bez granica (RSF).

Reporteri bez granica su duboko zabrinuti da će procedure pokrenute protiv članova Savjeta RTCG mogle da blokiraju rad Savjeta.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije Johanes Han izrazio je zabrinutost zbog dešavanja u vezi sa RTCG.

On je, povodom dešavanja u vezi Savjeta RTCG, uputio pismo premijeru Dušku Markoviću u kome navodi da su problemi u vezi Javnog servisa jedna od ključnih zabrinutosti EU.

EU je pitanje Javnog servisa apostrofirala u posljednjem Nezvaničnom radnom dokumentu EK o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24:

"Rukovodstvo RTCG-a i njegovi upravni organi moraju biti zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska”, piše u dokumentu.

IA je preko društvenih mreža pozvala na protest u srijedu, u 11.30 časova ispred Skupštine "protiv partijskog upravljanja Javnim servisom". Protest je pod sloganom "Nezavisni javni servis i tačka".

Sjutra će biti održana i sjednica Administrativnog odbora na kojoj bi trebalo da se raspravlja o eventualnom razrješenju člana Savjeta RTCG Gorana Đurovića.

Na dnevnom redu plenarne sjednice koja je u toku naći će se predlog za razrješenje člana Savjeta Agencije za elektronske medije Darka Ivanovića. Za to su dovoljni glasovi poslanika DPS, HGI i SD.

Administrativni odbor je prije dvije sedmice Skupštini predložio da se Ivanović smijeni jer je prekršio Zakon o elektronskim medijima zbog konflikta interesa.

Bonus video: