Kad je svaki minut dragocjen

Medicinska direktorica Vesna Mitić Lakušić obećava bolji kvalitet usluga i organizaciju hitne pomoći, cilj im je da zadrže kadar

28394 pregleda 63 reakcija 25 komentar(a)
Podgorička Hitna pomoć, Foto: Luka Zeković
Podgorička Hitna pomoć, Foto: Luka Zeković

Pred policijski čas, vraćajući se iz kućne posjete, ljekarska ekipa u kojoj je bila doktorka Ana Tmušić žurila je nazad zgradu Hitne pomoći, kako bi se presvukli i otišli kod kovid pozitivnog pacijenta. Dobili su poziv da je u centru povrijeđen pješak, i za samo jedan minut vozilom su stigli iz Ulice Svetozara Markovića do Bulevara Ivana Crnojevića. Pješaku je pružena pomoć i transportovan je u Urgentni centar.

Doktorka Ana u Hitnoj radi već devet godina i naučila je sve prečice u Podgorici. Posao ljekara u Hitnoj pomoći je, kaže, jako težak, ali i izazovan i dinamičan. Ljekarski timovi se mijenjaju, rade na terenu, u ambulanti, dispečerski posao, odlaze u kućne posjete... Rad na terenu je najteži, ali se osoblje, kako tvrdi, trudi da 24 sata bude na raspolaganju svim građanima. Ljekari Hitne pomoći su tu da daju i telefonski savjet pacijentima. Građani nerijetko zovu i zbog glavobolje ili bola u kičmi. Dešavalo se da traže brojeve telefona Doma zdravlja, a i da pitaju da li mogu napolje i koje su mjere protiv koronavirusa u tom trenutku na snazi.

Oprema je uvijek na dohvat ruke
Oprema je uvijek na dohvat rukefoto: Luka Zeković

Manje nezgoda, mnogo kovid pacijenata

Timovi hitne pomoći od početka epidemije kovida-19 učestvuju u trijaži i liječenju pacijenata na novi koronavirus. U slučaju poziva, oblače kompletnu zaštitnu opremu i izlaze na teren. Nakon 21 sat, ljekarski timovi Hitne pomoći umjesto onih iz domova zdravlja tretiraju kovid pozitivne pacijente. Ispred Hitne pomoći u Podgorici je trijažni kontejner, koji služi za preglede pacijenata sa sumnjom na koronavirus. Iz ove ustanove apeluju na pozitivne pacijente da odmah po dolasku kažu da su inficirani.

Medicinska direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vesna Mitić Lakušić za “Vijesti” kaže da su u svim gradovima obezbijeđeni trijažni kontejneri ili je dogovoreno da domovi zdravlja nakon 21 sat timovima hitne pomoći stave na raspolaganje ambulante. Svi trijažni šatori, pojašnjava, zbog lošeg vremena su zamijenjeni kontejnerima.

Doktorka Ana priča da su česti pozivi kovid pacijenata tokom pandemije. “Zovu nas da se informišu, preplašeni, često pogoršavaju stanje brigom. Mnogo je onih i koji nakon 14 dana imaju tegobe”, pojašanjava ona. Tokom ove godine, tvrdi ljekarka, bilo je mnogo manje saobraćajnih nezgoda, koje se ljeti inače često dešavaju.

Uvode laboratoriju i ultrazvučne preglede

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć planiraju da u narednom periodu poboljšaju kvalitet usluga i organizaciju te ustanove.

“Planovi će biti u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i pokušaćemo da, poštujući standarde EU, počevši od podgoričke Hitne pomoći, uvećamo broj zaposlenih. Samim tim ćemo imati veći broj timova i biti brži i dostupniji građanima. U planu je nabavka laboratorije i portabilnih ultrazvučnih aparata, čime ćemo postići da smanjimo za trećinu broj pregleda u Urgentnom centru Kliničkog centra”, priča Mitić Lakušić za “Vijesti”.

Ona ističe da su u proteklom periodu dobili donaciju u vidu tri otoskopa - medicinski aparat za pregled uha.

“Sprovedena je edukacija doktora, pri čemu već imamo povratne informacije iz Kliničkog centra da je smanjen broj pacijenata koji se upućuju na ORL kliniku”, kaže Mitić Lakušić.

Ona ističe da je u planu nabavka 20 automatskih eksternih defibrilatora (AED) i da će po dva aparata postaviti u deset gradova, na najfrekventnijim mjestima. Ti aparati, pojašanjavaju, namijenjeni su za oživljavanje u slučaju gubitka svijesti ili zastoja srčane radnje. Mitić Lakušić kaže da će aparat da bude postavljen na aerodromu i da su jednostavni za upotrebu.

Među projektima koji su realizovani u proteklom periodu je i pilot-projekat u saradnji sa Ministarstvom zdravlja – nabavljene su tetra ručne stanice kojim je omogućena komunikacija između medicinskih timovima i sada su non-stop na vezi sa ostalim zdravstvenim ustanovama. Ideja je, tvrdi, proizašla jer su postojali problemi u komunikaciji. Po jedna motorola je u Zavodu i Ministarstvu zdravlja, a u zabačenim mjestima tetra stanice rade i umrežene su sa ostalim službama spasavanja.

Tmušić i Mitić Lakušić
Tmušić i Mitić Lakušićfoto: Luka Zeković

Imaju milion ideja i cilj da zadrže kadar

Četvrtina posla na nivou kompletnog Zavoda obavlja se u podgoričkoj Hitnoj pomoći, u okviru koje rade četiri ljekarska tima i podstanica u Zeti, a ostatak u ostalih 18 organizacionih jedinica.

„Naravno da ih nećemo zapostaviti, postepeno i sinhronizovano ćemo ih razvijati“, poručuje Mitić Lakušić.

Ona kaže da u toj ustanovi imaju milion ideja, a cilj im je da zadrže kadar, da Hitna pomoć ne bude samo prolazna stanica na putu ka specijalizacijama

„Trudićemo se da oni doktori koji ostanu da rade dobiju edukacije, adekvatne specijalizacije i da imaju volju i želju da ostanu i rade u Hitnoj pomoći“, Imamo milion ideja, cilj nam je da zadržimo kadar, da Hitna ne bude samo prolazna stanica na putu ka specijalizacijama.

„Trudićemo se da oni doktori koji ostanu da rade dobiju edukacije, adekvatne specijalizacije i volju i želju da ostanu i rade u Hitnoj pomoći“, tvrdi ona. Mitić Lakušić zaključuje da sve organizacione jedinice Zavoda dišu kao jedan tim, što se pokazalo i i u novogodišnjoj akciji u kojoj su svi zaposleni učestvovali u akciji skupljanja novca za donaciju mališanima Dječjeg doma Mladost u Bijeloj uoči novogodišnjih praznika.

U smjeni bude i do 30 kućnih posjeta

Doktorka Ana Tmušić kaže da u ambulanti niko ne čeka duže od 10 minuta, a da u toku smjene, koja traje 12 časova, imaju od 20 do 30 kućnih posjeta. Kada radi smjenu u dispečerskom centru, bude i više od 60 poziva. Ona kaže da razumije građane, jer je svakom svoja muka najveća, ali da imaju strpljenja. Priča da je jednom žurila u kućnu posjetu starijoj gospođi kojoj je pozlilo, a da su ih usput zaustavili u naselju Zagorič jer je čovjek imao moždani udar. „Zvali smo drugu ekipu i pripremili pacijenta. Kolege su došle za četiri, pet minuta, a činilo mi se da je prošlo sat vremena. Pacijentkinja nas je čekala u automobilu. Razumijem pacijente i koliko njima sporo vrijeme prolazi dok su povrijeđeni i čekaju hitnu pomoć“, priča Tmušić.

Prosječno vrijeme izlaska medicinske ekipe na teren je 10 minuta, računajući gradove i ruralna područja, a u Podgorici između šest i sedam minuta, pokazuju podaci Zavoda.

 Građani zovu i da pitaju za broj Doma zdravlja
Građani zovu i da pitaju za broj Doma zdravljafoto: Luka Zeković

Propustite vozilo Hitne pomoći

Portparolka Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Tamara Radunović apelovala je na sve vozače da propuste automobil Hitne pomoći pod rotacijom. Ponekad građani to ne urade, jer se i zbune u trenutku.

„Velike su gužve u saobraćaju, nekada je i minut značajan, pa apelujemo na vozače da se sklone sa strane i propuste automobil hitne pomoći u kojem je pacijent“, kaže ona.

Bonus video: