liturgija u podgoričkom hramu

Kirilo: Božić da donese radost, mir, slogu i napredak

Centralnu liturgiju u Sabornom hramu u Podgorici služio episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički sa sveštenstvom

20985 pregleda 986 reakcija 33 komentar(a)
Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Najradosniji hrišćanski praznik, Božić, svečano je jutros proslavljen u svim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske.

Centralnu liturgiju u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici služio je episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo sa sveštenstvom.

Liturgiji su, kako je saopšteno iz MCP, prisustvovali premijer Zdravko Krivokapić, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, generalni sekretar Vlade Božo Milonjić, šef poslaničkog kluba “Mir je naša nacija” Boris Bogdanović, predstavnik Rimokatoličke crkve don Janez Mirtek…

Kirilo je, kako se navodi, poželio da Božić Crnoj Gori, vlastima i svim građanima donese radost, mir, slogu, i napredak u duhovnom i u materijalnom smislu.

“Niko se nije popeo na nebo nego samo onaj koji je sišao s neba, riječi su našeg Spasitelja koji je time htio da nam kaže da se čovjek sam ne može spasiti, ne može se popeti na nebo. A to je naš cilj. Cilj naš nije neka hilijastička ideja raja na zemlji, nego je cilj naš povratak u njedra Oca našega odakle je i svo izišlo biće – kako to pjeva naš Lovćenski Tajnovidac”, rekao je Kirilo, kako je saopšteno iz MCP.

Kirilo
Kirilofoto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Dodao je da se "mi, naravno, trudimo i na zemlji da nam bude što bolje, da što ugodnije i srećnije živimo".

“I to i treba tako. Ali, treba uvijek znati što je naš cilj. Cilj je, prije svega, spasenje duše i spasenje čovjeka, zbog čega je Sin Božji, jedinorodni, koji je Car bio, imao sve, spustio sebe do obličja sluge, učinio se kao dijete, kao drugi ljudi da bi nas izbavio iz vlasti smrti”, rekao je Kirilo.

Kazao je da se to desilo kad je "došla punoća vremena".

“A punoća vremena je samo to kada se vrijeme spoji sa vječnošću. U ovaploćenju Sina Božijeg vječnost je sišla u vrijeme. Ko je učio egzaktne nauke, on zna da se beskonačna prava može lijepo preslikati na konačni interval vremena. Tako se ta vječnost Božanstva Hristovoga preslikala na tih trideset tri godine njegovog zemnog života i, kako kažu sveti oci, u tom zemnom životu Hristovom sadržana je sva istorija čovječanstva. I ne samo da se vrijeme spojilo sa vječnošću nego se i prostor spojio sa beskonačnošću u kojoj živi naš Bog”, rekao je Kirilo.

Objasnio je da je to "nadumna tajna Hristova da se On, budući beskonačan i vječan, uselio u utrobu Djeve i postao dijete mlado i predvječni Bog, starac danima kako ga nazivaju proroci i jevanđelisti".

“Kako je to govorio naš Mitropolit Amfilohije tumačeći priču o Carstvu nebeskom sa tri kopanje brašna i kvascem koje žena stavi u te tri kopanje da sve uskisne, on je govorio da je Gospod Isus Hristos taj kvasac koji je ušao u te tri kopanje brašna, a to su upravo vrijeme, prostor i ljudski život. I taj kvasac nebeski je dao da naše vrijeme nije samo prolaznost, smrt i ništavilo nego da je vječni život, da naš prostor nije samo prostor prolaznih poslova i ništavnih stvari nego stvari koje vode ka spasenju i da naš ljudski život ima posebno dostojanstvo. Dao nam je da biudemo sinovi Božji. Gdje će veće dostojanstvo i veći dar Hrista Boga našega”, poručio je episkop buenosajreski Kirilo.

Sveštenik Mirčeta Šljivančanin pročitao je Božićnu poslanicu Svetog arhijerejskog sinoda i arhijereja SPC.

Preporučujemo za Vas