Joanikiju uručena nagrada "21. jul", novac od nagrade donirao Dnevnom centru u Beranama

Šćekić se zahvalio episkopu na doprinosu očuvanju tradicije i obnovi duhovnost naroda ovog kraja

17074 pregleda 51 reakcija 49 komentar(a)
Na dodjeli nagrade, Foto: Opština Berane
Na dodjeli nagrade, Foto: Opština Berane

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić uručio je danas episkopu Budimljansko-nikšićkom i administratoru Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikiju najviše opštinsko priznanje – nagradu „21. jul“, saopšteno je iz Opštine Berane.

Kako su kazali, Joanikije je odlučio da novac od nagrade donira beranskom Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

Šćekić je istakao da mu pričinjava veliko zadovoljstvo i čast što je u prilici da upravo na Božić, u ime Opštine Berane i građana Berana, uruči najprestižniju opštinsku nagradu episkopu Joanikiju i zahvalio mu se na doprinosu da ovaj grad bude prepoznat i van granica Crne Gore.

"Hvala vam što ste dali veliki doprinos da se sačuva i obnovi duhovnost naroda ovog kraja, da se poštuje tradicija. Što ste doprinijeli da svi mi iz dana u dan budemo sve više vjerujući, da radimo u opštem interesu. Veliko Vam hvala za sve doprinose kroz izgradnju svetinja u ovom kraju. To je za nas mnogo značajno jer obnoviti sve ono što je nekada postojalo i izgraditi novo ostavlja poseban pečat za buduća pokoljenja“, rekao je predsjednik opštine Berane.

Šćekić je ocijenio da u Beranama moraju posebno vrednovati doprinos vladike Joanikija koji se ogleda i kroz vraćanje duhovnosti Polimskom kraju i zato se zahvalio onima koji su episkopa predložili za dobitnika ovog najznačajnijog priznanja, kao i Komisiji koja ga je izabrala.

On je na kraju je izrazio nadu da će pandemija koronavirusa uskoro prestati i život se vratiti u normalne tokove, te još jednom čestitao Božić.

Episkop Joanikije rekao je da ova nagrada predstavlja čast za njega, ali da zasluge za nagradu nisu samo njegove, već i predaka.

"Prije svega mislim na naše davne pretke, jer da nisu Nemanjići utemeljili ovdje veliku svetinju manastir Đurđevi Stupovi i da nisu slavni episkopi budimljanski radili mnogo i žrtvovali sebe za svoj narod, i radili puno na polju kulture, prosvjećivanju naroda, obogaćujući dušu svog naroda, ne bismo ni mi mogli sve iz početka. Mi smo nastavili ono što su nam oni zavještali. Prije svega, da čuvamo stare svetinje, da obnovimo porušene, ali isto je tako njihovo zavještanje da gradimo nove“, kazao je Joanikije.

Kako su kazali iz Opštine Berane, Joanikije je odlučio da novac od nagrade donira beranskom Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Prema njegovim riječima, Crkva je u saradnji sa Opštinom Berane i drugim institucijama održača niz naučnih skupova, kako bi obnovili tradiciju koja je u doba komunističkog režima bila zapostavljena.

"Posebno želim da istaknem veliku blagodarnost Opštini Berane što je od početka, a naročito poslednjih godina, dala veliki doprinos našem zajedničkom djelu izgradnji hrama Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama. Ja vam blagodarim što ste se odazvali blaženo počivšeg mitropolita Amfilohija koji je nas sve pozvao da ne damo svetinje, da čuvamo svoju vjeru, jezik, pismo, kulturu i svoju dušu“, zaključio je.

Predsjednik SO Berane Novica Obradović kazao je da je komisija, koju je oformila Skupština, donijela Odluku da episkop Joanikije bude dobitnik najvažnije opštinske nagrade, koja se dodjeljuje jednom u dvije godine.

"Zbog pandemije koronavirusa nismo uspjeli da organizujemo svečanu sjednicu SO Berane na Dan opštine, 21. jula, i zato smo predsjednik opštine i ja odlučili da baš danas, na Božić, upriličimo uručenje ovog značajnog priznanja. Da podijelimo sa Vama radost Hristovog rođenja i ove najbitnije opštinske nagrade“, kazao je Obradović.

Nagrada „21. jul“ dodjeljuje se kao poseban oblik priznanja za najbolje ostvarene rezultate u različitim oblastima rada i stvaralaštva koji su od izuzetnog značaja za razvoj opštine Berane.

Bonus video: