Lovćen film ponovo tužio Opštinu Budva, traži 820.000 eura

Tužba Cadmus cineplexa Privrednom sudu još jedan je u nizu sudskih sporova koje Lovćen film vodi protiv Opštine, koja od kada je 2016. na vlast došla koalicija Demokrata i DF, osporava ugovor prethodne DPS vlasti

32245 pregleda 17 komentar(a)
Novi spor: Cadmus cineplex, Foto: Vuk Lajović
Novi spor: Cadmus cineplex, Foto: Vuk Lajović

Kompanija Lovćen film, koja gazduje budvanskim bioskopom Cadmus cineplex, tužila je Privrednom sudu Opštinu Budva tražeći da joj, zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza isplati 819.750 eura duga.

To je samo još jedan u nizu sudskih sporova koje Lovćen film vodi protiv Opštine, koja od kada je 2016. na vlast došla koalicija Demokrata i DF, osporava ugovor koji je prethodna DPS vlast zaključila sa Lovćen filmom, smatrajući da je u pitanju još jedna u nizu malverzacija budvanske kriminalne grupe.

Opština i Lovćen film su 2014. dok je gradom upravljala koalicija DPS-SDP, nakon što je Skupština opštine aminovala, zaključile osnovni ugovor kojim je na 20 godina besplatno korišćenje Lovćen filmu dato više od dvije hiljade kvadrata poslovnog prostora u kompleksu TQ Plaza, gdje je u maju 2015. svečano otvoren bioskop, a lokalna uprava se obavezala i na godišnju subvenciju od 199 hiljada eura prema Lovćen filmu.

Administracija kojom je upravljao Dragan Krapović osporila je pred suom ugovor sa Lovćen filmom, te ukinula subvenciju koja je plaćana iz budžeta.

Na adresu Opštine uoči Nove godine stigla je tužba na 820 hiljada eura, a kako su Vijestima“ kazali u PR službi Cadmus cineplexa “od naročite važnosti sagledati cjelokupnost odnosa dvaju partnera“

“Opština Budva i Lovćen film su partneri već više od šest godina i njihovo partnerstvo je rezultiralo izgradnjom prvog, najvećeg i najmodernijeg bioskopa na Crnogorskom primorju. Jedinog koji kroz privatno javno partnerstvo i bez ikakvog inicijalnog ulaganja lokalne uprave realizuje na stotine društveno korisnih projekata godišnje. Do danas, i pored promjene četiri različita rukovodstva Opštine nijednom nije stavljena nijedna jedina primjedba na rad i ispunjavanje ugovora od strane nas kao privatnog partnera. Lovćen film je ne samo ispunio sve svoje ugovorne obaveze, već u svakoj godini realizuje mnogo više programa nego što je ugovorom obavezan. S druge strane, Opština od samog početka ne ispunjava svoje obaveze, iako su donosioci odluka na njenom čelu svjesni mogućih posljedica, na šta ih uredno pismeno obavještavamo“, navode u Cadmus cineplexu.

Sa otvaranja bioskopa u Budvi
Sa otvaranja bioskopa u Budvifoto: Vuk Lajović

Podvlače da je bioskop radio veći broj radnih dana i sati nego bilo koji drugi bioskop na Balkanu u periodu od početka pandemije koronavirusa.

“Među prvima na Balkanu smo organizovali online programe, otvorili svoja vrata za posjetioce i iznova aktivirali radionice za djecu i mlade. Uspjeli smo da bez ijednog eura pomoći od Opštine prevaziđemo najtežu godinu u istoriji rada bioskopa. Iako nisu nađene nikakve primjedbe na ispunjavanje ugovornih obaveza, rukovodstvo Opštine Budva je prvo ponudilo zvanično i pismeno nove uslove, takoreći ultimatum, koji je znatno smanjio prava Lovćen filma s jedne strane i obaveze Opštine sa druge. Kada je Lovćen film prihvatio nove uslove, iako nisu bili u našu korist, Opština je ipak pokrenula proceduru za raskid ugovora putem utvrđivanja ništavnost, uvjereni smo - isključivo zbog političkog obračuna. Nevjerovatno je i pravno neutemeljeno da u toku samog sudskog postupka, dakle prije donošenja prvostepene presude, Opština ne želi i neće da ispunjava aktivne ugovorne obaveze prema Lovćen filmu kao svom partneru, dovodeći tako bioskop pred zatvaranje, iz politikantskih, a ne strateških, programskih ili poslovnih razloga“, naglasili su u Cadmus cineplexu.

Kako ističu, samo tokom 2020. godine, iz saznanja da trenutno rukovodstvo Opštine nije doprinijelo pravnim sporovima koji se vode, Lovćen film je poslalo preko 50 dopisa na razne adrese u Opštini sa ciljem povlačenja međusobnih tužbi, a sa namjerom da se dođe do istinskog i obostrano korisnog partnerstva, sve u interesu građana Budve i primorja.

“Nama, na tih 50 dopisa, nije nijednom pozitivno odgovoreno. To samo govori za sebe, da nadležni sekretarijat nema nikakvu želju da se sporovi riješe i da bioskop nastavi da pruža usluge našim građanima i turistima. Sagledavajući cjelinu odnosa, i odlučnost dijela vlasti u Opštini Budva da na sve načine pokuša da ugasi bioskop, ne mareći za potencijalno ogromnu štetu koja se po Opštinu može desiti, Lovćen film je bio primoran da svoja prava, umjesto u Opštini i u pregovorima, ovom novom tužbom traži pred nadležnim sudom, kako zbog namjere da svaka strana poštuje svoje obaveze tako i zbog želje da ne isteknu rokovi koje su ugovor i zakon postavili, i time kompaniji bude nanijeta nenadoknadiva šteta. Bioskop je od starta osmišljen kao funkcionalna cjelina sa zatvorenim bioskopom i terasom sa preko 300 sjedišta, SO Budva se na to obavezala, a do danas niti jednom Opština nije predložila da se u tom dijelu revidira ugovor, i ukaže da ili ne želi ili ne može tu obavezu da realizuje. Uporedo sa svim tim, pružena ruka pa i molba da se saradnja uspostavi i unaprijedi postoji od početka sa strane Lovćen filma, o čemu svjedoče desetine pismenih molbi“, ističu iz Cadmus cineplexa.

Hoće da zakopaju ratne sjekire

Iz Cadmus cineplexa ponovo su zamolili Opštinu Budva da se prekinu sporovi i da se pregovara.

“Naravno, uz poštovanje ugovora, dok se ne postigne dogovor o daljem nastavku rada bioskopa, prije svega u korist građana. Moramo još jednom naglasiti da je znatan broj evropskih bioskopa ugašen u 2020. godini, da su neke od najvećih firmi iz svijeta zabave i kulture bankrotirale iako su imali određenu vrstu pomoći, koju mi već dvije godine ne dobijamo. Treba podvući da je Cadmus cineplex prošle godine realizovao više stotina programa, a neke od ustanova kulture u Budvi ili na primorju ni deset, i pored budžeta od nekoliko stotina hiljada eura. Bioskop u budućnosti može još više i bolje uz minimalnu opštinsku podršku i kvalitetne odnose, ali je za to neophodna obostrana dobra volja, što sa naše strane postoji od početka. Nažalost trenutno kod nadležnog sekretarijata za pravnu zaštitu imamo zatvorena vrata, iako i danas naglašavamo da smo spremni da napravimo ozbiljne ustupke, da odustajemo od nekih stečenih prava, a da od Opštine ne tražimo ništa novo, jer nama su cilj zadovoljni građani i posjetioci, a ne sudski sporovi i prepucavanja u medijima“, ističu u Cadmus cineplexu.

Od Katnića tražili da pročešlja bioskop

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva je krajem jula 2018, kada je gradom upravljao Dragan Krapović, podnio Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv bivšeg opštinskog rukovodstva iz redova DPS, te menadžmenta Lovćen filma zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja kršenjem ugovora oko osnivanja bioskopa čime je nanijeta milionska šteta. Iz loklane uprave je tada u više navrata isticano da je riječ o još jednoj u nizu malverzacija budvanske organizovene kriminalne grupe.

Krivičnom prijavom, od tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić tražilo se da se ispita kako je naknadno dogovoreno održavanje fantomskog nikad održanog festivala, za čije petogodišnje održavanje je trebalo da se izdvoji milion eura, te zbog čega su Lovćen filmu izdate blanko mjenice da se naplati ako Opština ne ispoštuje rokove.

Krapovićeva administracija je i osporila ugovor koji je zaključen sa Lovćen filmom, te ukinula subvenciju od 199 hiljada eura.

Bonus video: