Kolašin: Rampe godinama sele iz plana u plan

Onima koji koriste invalidska kolica i dalje su, bez tuđe pomoći, nedostižne, recimo, kancelarije Centra za socijalni rad, laboratorija Doma zdravlja, Sud za prekršaje, policija…

4044 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

U planu uređenja prostora opštine Kolašin, po ko zna koji put, i ove godine je izgradnja rampi za lica smanjene pokretljivosti na prilazu Centru za kulturu i Zavičajnom muzeju.

Za tu namjenu opredijeljeno je 6.000 eura.

Još 2016. godine Skupština opštine (SO) usvojila je Odluku o postavljanju, odnosno građenju i uklanjanju pristupnih rampi, liftova i sličnih objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom. Međutim, od tada za Kolašince, kojima je taj dokument trebalo da olakša svakodnevicu, skoro se ništa nije promijenilo.

Onima koji koriste invalidska kolica i dalje su, bez tuđe pomoći, nedostižne, recimo, kancelarije Centra za socijalni rad, laboratorija Doma zdravlja, Sud za prekršaje, policija…

Prilaz ulazu u Osnovni sud, istina, prilagođen je licima sa invalidetom, ali stepenicama do sudnica ili Osnovnog državnog tužilaštva ne mogu.

Slično je i sa Centrom za socijalni rad, koji je na drugom spratu zgrade bivše “Veletrgovine”, gdje je i arhiv, ali i kancelarija Fonda PIO.

Pješačka infrastruktura u Kolašinu ne prati potrebe građana, konstatovano je i u nacrtu Plana održive urbane mobilnosti. U tom dokumentu se navodi kako su na mnogim ulicama pješačke površine dotrajale ili napukle. Takvo stanje je poseban izazov, precizirano je, za lica smanjene pokretljivosti.

Iz Opštine čvrsto obećavaju da će ove godine sugrađanima koji su nepokretni ili se teško kreću, izgradnjom rampe, olakšati pristup kulturnim sadržajima.

Većina događaja te vrste odvijaju se u prostorijama Centra.

Isto obećanje iz Sekretarijata za planiranje prostora bilo je još 2017. godine, za vrijeme bivše lokalne vlasti.

Za sve to vrijeme, nije ni počinjao posao gradnje rampe.

Prije tri godine iz Opštine su kazali da su, u skladu sa Odlukom popisali sve javne objekte i svima je poslat dopis na koji način da pristupe izradi pristupnih rampi.

Od tada nijedna nova pristupna rampa nije izgrađena, a nije poznato ni da li je lokalna požurivala one koju su u obavezi da taj posao završe.

Veliki broj objekata, kako su tada rekli u Sekretarijatu, ne posjeduje tehničke mogućnosti za poštovanje odluke.

Bonus video: