Direktorat upozorio na potencijalnu opasnost od poplava

Pod pažnjom će biti cijelo područje Crne Gore, a posebno dio tzv. jadranskog sliva (Zeta, Morača), područje oko Skadarskog jezera i rijeke Bojane", saopšteno je iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a

18764 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Direktorat za vanredne situacije MUP-a upozorio je da postoji potencijalna opasnost od poplava i pozvao građane da prate situaciju i poštuju preporuke nadležnih službi i organa.

"Kompletan sistem zaštite i spašavanja će narednih dana biti u stanju pune pripravnosti kako bi pravovremeno i efikasno reagovao u odnosu na razvoj situacije na terenu. Pod pažnjom će biti cijelo područje Crne Gore, a posebno dio tzv. jadranskog sliva (Zeta, Morača), područje oko Skadarskog jezera i rijeke Bojane", saopšteno je iz Direktorata.

"U skladu sa najavom Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju o nepovoljnim meteorološkim prilikama u Crnoj Gori, Direktorat za vanredne situacije MUP-a sa ostalim subjektima sistema zaštite i spašavanja permanentno prati razvoj događaja na terenu i u tom kontekstu obavještava javnost da je trenutna situacija stabilna. Međutim, zbog obilne kiše koja je padala prethodnih dana i najavljenih padavina za subotu poslije podne, nedjelju i ponedjeljak u vidu obilne kiše i topljenja snijega, u područjima sa povećanim rizikom od poplava moguće je komplikovanje stanja na terenu. Dakle, na ovim područjima postoji potencijalna opasnost od poplava, te pozivamo građane da prate situaciju i poštuju preporuke nadležnih službi i organa", navodi se u saopštenju.

Iz Direktorata su saopštili da su od partnerskih službi iz Albanije, obaviješteni o ispuštanju vode iz hidroelektrana na Drimu, od kojih značajno zavisi vodostaj Skadarskog jezera i rijeke Bojane.

"Komunikacija će se nastaviti i narednih dana, i u slučaju potrebe građani će biti pravovremeno obaviješteni o količini ispuštene vode. Podsjećamo građane da informacije o stanju na terenu i o postupanju u najavljenoj situaciji mogu dobiti na brojeve: 112 – OKC Direktorata za vanredne situacije MUP-a i 123 – opštinske službe zaštite i spašavanja", navodi se u saopštenju Direktorata za vanredne situacije MUP-a.

Bonus video: