Do smanjenja broja zaposlenih u Opštini Pljevlja mora doći

“To je nešto što nas čeka u narednom periodu i moraćemo da vršimo optimizaciju broja zaposlenih. Raduje me odluka nove Vlade koja je kategoriju socijalnog staranja uključila u dio Ministarstva finansija, kojom se pokazuje novi način razmišljanja gdje je taj socijalni aspekt zaposlenih treba da se rješava kroz mogućnost socijalnog davanja, a ne kroz opterećivanja davanja prema građanima ili prema preduzećima”, rekao je Golubović

7599 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Neminovno je da u narednom periodu mora doći do optimizacije broja zaposlenih u upravi i opštinskim preduzećima i ustanovama u Pljevljima, bez obzira ko u toj opštini bude vršio vlast.

To je “Vijestima” kazao predsjednik Opštine Igor Golubović.

“To je nešto što nas čeka u narednom periodu i moraćemo da vršimo optimizaciju broja zaposlenih. Raduje me odluka nove Vlade koja je kategoriju socijalnog staranja uključila u dio Ministarstva finansija, kojom se pokazuje novi način razmišljanja gdje je taj socijalni aspekt zaposlenih treba da se rješava kroz mogućnost socijalnog davanja, a ne kroz opterećivanja davanja prema građanima ili prema preduzećima”, rekao je Golubović.

U opštini Pljevlja, kazao je Golubović zaposlena su 242 radnika na neodređeno vrijeme i 14 gerontodomaćica, što je za deset odsto manje u odnosu na prije godinu i po.

Da se radi o glomaznoj administraciji, uprkos smanjenju broja zaposlenih, pokazuju uporedni podaci iz susjedne opštine Prijepolje, koja ima veći broj stanovnika od Pljevalja, a u kojoj je krajem prošle godine radilo 84 radnika, od kojih 71 na neodređeno vrijeme. Slična situacija je i u opštinama Priboj i Bajina Bašta, a Vlada Srbije lokalnim upravama naložila je da smanje broj zaposlenih na četiri radnika na svakih hiljadu stanovnika, što je evropski standard. Kada bi se to primijenilo na Opštinu Pljevlja, koja je na posljednjem popisu imala oko trideset hiljada stanovnika, broj zaposlenih bio bi upola manji u odnosu na sadašnji broj radnika.

Za zarade zaposlenih u Opštini Pljevlja ove godine biće izdvojeno skoro 15 odsto ovogodišnjeg budžeta, planiranog na iznos od 19,3 miliona eura. “Da li je sadašnji broj zaposlenih u Opštini Pljevlja optimalan ili nije sad ne bih komentarisao, jer za tu aktivnost nam treba angaživanje odgovornih konsultantskih kuća koje bi trebalo na osnovu naukom definisanih metoda da procijene što je to optimalan broj zaposlenih u lokalnoj upravi i nekom od preduzeća. Ono što mogu da kažem da skoro devet mjeseci od prvog marta, u Opštini Pljevlja i pojedinim komunalnim preduzećima odsustvuje na ovaj ili onaj način 30 do 50 odsto zaposlenih zbog epidemije. Rade od kuće ili su bila uvedena određena dežurstva. S druge strane, posao je odrađen, što govori da treba da razmišljamo šta je to optimalan broj zaposlenih u lokalnoj upravi”, rekao je Golubović.

Ističe da se mora razdvojiti socijalna komponenta od komponente trošenja novca građana.

“Što budemo više smanjivali broj zaposlenih, optimizovali broj zaposlenih, uvodili nove IT servise to će biti više potreban odgovor o optimalnom broju zaposlenih. Smanjenje broja zaposlenih vodi smanjenju broja određenih zahtjeva prema obuhvatu poreskih obveznika Opštine Pljevlja, a samim tim nas to uvodi u smanjenje. Uzmimo kao primjer preduzeće Grijanje u kome radi 32 zaposlena. Proces proizvodnje toplotne energije obavlja nekih 15 radnika što znači da je njih pola na leđima tih 15 radnika, a direktno ili indirektno na leđima korisnika usluge grijanja. Slična situacija je bila i u Komunalnim uslugama gdje je bilo 52 zaposlenih koji su održavali azil za životinje, bavili se pružanjem usluga sahranjivanja i pijačnim uslugama”, rekao je Golubović

Na pitanje “Vijesti” da li smatra da li Opština Pljevlja izdvaja velika sredstva za zapošljavanje po ugovoru o djelu, što mnogi smatraju kao partijsko zapošljavanje Golubović je kazao “da neko smatra da su velika, a neko da su mala”.

“Opština po tom pitanju je vršila optimizaciju. Mi smo u zadnjih godinu i po dana smanjili sigurno 50 odsto broj zapošljavanja po ugovoru o djelu. Ako ih je prije godinu i po bilo 70 danas ih je 35. Opština Pljevlja takođe nije zapošljavala nove zaposlene a morala je obaviti neke aktivnosti u cilju zaštite i rada pojedinih ustanova, odnosno objekata”, rekao je Golubović.

Bonus video: