poskupilo vodosnabdijevanje za građane

Da Opština Tivat ne dotira postrojenje za prečišćavanje voda, cijene bi otišle u nebo

Firmama postepeno pojeftinjenje usluga

14250 pregleda 4 komentar(a)
Postrojenje za prečišćavanje voda u Klačini, Foto: Siniša Luković
Postrojenje za prečišćavanje voda u Klačini, Foto: Siniša Luković

Od početka godine u Tivtu važe nove, veće cijene usluga vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda koje je odobrila Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (RAE) u skladu sa novim Zakonom o komunalnim djelatnostima.

Cijene su obračunate po novoj metodologiji koju primjenjuje RAE, a koje se, kako je objašnjeno, zasnivaju na prinicipu “povrata troškova“, kao i intenciji da se postepeno, u periodu od pet godina, izjednače cijene ove vrste usluga za potrošače iz kategorije fizičkih, odnosno pravnih lica. Trenutno potrošači iz kategorije građana, vodu i kanalizaciju u Tivtu plaćaju duplo jeftinije od korisnika tih usluga iz kategorije pravnih lica.

Po novoj metodologiji RAE, potrošači vode iz kategorije fizičkih lica od 1. januara u Tivtu će za vodu plaćati fiksni dio cijene usluge na mjesečnom novou po potrošaču u iznosu od 2,1574 eura, dok će varijabilni dio cijene iznositi 1,01 euro po metru kubnom. Ove cijene izražene su bez obračunatog PDV-a i u osnosu na dosadašnje, fiskalna naknada je snižena 10 odsto, dok je cijena potrošenog kubika vode povećana četiri procenta. Za potrošače iz kategorije pravnih lica vodosnabdijevanje se od 1. januara obračunava po cijeni od 4,584 eura za fiksni, odnosno 1,919 eura po utrošenom kubiku za varijabilni dio. Za ovu kategoriju potrošača fiksni dio je umanjen 15 odsto u odnosu na do sada važeći cjenovnik, dok je cijana kubika potrošene vode smanjena za jedan odsto.

Što se usluga kanalizacija tiče, građani Tivta čija su domaćinstva spojena na kanalizacionu mrežu i postrojenje za prečišćavanje voda (PPOV) u Klačini, od sada će za to plaćati po 0,6222 eura za fiksni dio naknadne, te još po 0,2857 eura po kubiku utrošene vode. Za potrošače iz kategorije pravnih lica fiksni dio naknade je isti, dok će oni odvođenje kanalizacije plaćati još po 0,5429 eura po kubiku utrošene vode. Fiksni dio nadoknade kod kategorije korisnika usluga odvođenja otpadnih voda je novina na računima jer ta stavka do sada nije postojala, dok je sama cijena odvođenja kanalizacije po kubiku za građane manja za jedan procenat nego do sada, dok je za pravna lica ta cijena snižena šest odsto.

Direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK) Alen Krivokapić je istakao da su se oni, zajedno sa Opštinom kao osnivačem te frime, trudili da što manje opterete potrošače jer je nova, vrlo komplikovana metodologija RAE koja podrazumijeva sagledavanje čak 17 tabela sa troškovima poslovanja ViK-a, vrlo “nemilosrdna“ prema krajnjem potrošaču.

Tako je Opština, da bi umanjila udar na standard građana koji neminovno donosi nova metodologija RAE i Zakon o komunalnim djelatnostima što ga je donijela bivše vladajuća većina DPS-SD-manjinske partije, odlučila da iz budžeta grada dotira dio troškova rada PPOV u iznosu od 238 hiljada eura za ovu godinu.

“Zahvaljujući tome, uspjeli smo da umanjimo skok cijena po novoj metodologiji, prema krajnim korisnicima naših usluga, i donekle amortizujemo udar na njihov standard. Kada se sve ovo uzme u obzir, na primjeru prosječnog domaćinstva koje mjesečno troši 20 kubika vode, a čiji je mjesečni račun za vodosnabdijevanje iznosio 21,8 eura, ispada da će oni od 1. februara kada dobiju januarski račun obračunat po novim cijenama, to platiti 22,36 eura, što je 2,5 odsto skuplje nego do sada. Za potrošače iz kategorije domaćinstava koji su spojeni na kanalizacionu mrežu pa plaćaju i uslugu odvođenja otpadnih voda, prosječni račun sa mjesečnom potrošnjom vode od 20 kubika, do sada je iznosio 27,6 eura, a od 1. februara će biti 28,69 eura što je uvećanje od četiri odsto“, objasnio je Krivokapić.

Gradonačelnik Tivta Željko Komnemović (NP) kazao je da bi, da su u potpunosti primijenili niovu metodologiju RAE, cijene vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Tivtu za građane za ovu godinu “otišle u nebo“, pa bi prosječan račun za domaćinstvo koje toši 20 kubika mjesečno, iznosio čak 37,25 eura.

“To bi zaista bio ogroman i neprihvatljiv udar na standard naših građana koje im je donio Zakon o komunalnim djelatnostima, što ga je izglasala nekadašnja parlamentarna većina u Crnoj Gori, predvođena DPS-om. Uspjeli smo ipak da se za ovu godinu dogovorimo sa RAE da nam oni odobre da iz sredstava budžeta Opštine, dotiramo dio troškova rada PPOV-a i time spiječimo da se oni u punoj mjeri prenesu na konačne korisnike usluga - građane. Opština će tako ove godine snositi 40 odsto troškova rada PPOV sa iznosom od oko 238 hiljada eura, dok će 60 odsto troškova pokriti Opština Kotor koja takođe koristi ovo postrojenje. Ipak, neminovno je da će po ovakvoj metodologiji obračuna cijena vode za građane da dodatno raste narednih godina“, kazao je Komnenović, dodajući da će žitelji nekih gradova u Crnoj Gori, zahvaljujuči novom Zakonu o komunalnim djelatnostima i metodologiji RAE, već ove godine imati čak i do 20 odsto veće račune za vodu.

Potpredsjednik Opštine Vladimir Arsić (NP) smatra da je Zakon o komunalnim djelatnostima “neke stvari nakaradno riješio, pa se mi kao lokalne uprave, nažalost, više ne pitamo sa cijenama komunalnih usluga“ i podvukao da o svemu ovome pod hitno treba da se izjasni Agencija za zaštitu potrošača.

Preporučujemo za Vas