Sud poništio rješenje Radulovića koji je Turcima otvorio put za gradnju na samoj Slovenskoj plaži

Bivši ministar je svojevremeno nazvao - pravnim nasiljem, rješenje tadašnje glavne budvanske arhitektice Ane Samardžić.... Planirana je gradnja dvije kule od po 15 i 16 spratova

28715 pregleda 55 reakcija 23 komentar(a)
Projektovani izgled hotela, Foto: Mia Investments
Projektovani izgled hotela, Foto: Mia Investments

Upravni sud poništio je rješenje Ministarstva održivog razvoja i turizma, kojim je taj vladin resor prije dvije godine odbio zahtjev Opštine Budva da dobije svojstvo stranke u postupku prilikom davanja saglasnosti turskoj kompaniji “Mia investments“ da gradi hotel “Mia Budva“ sa apartmanima za tržište, koji bi se sastojao od dvije kule od po 15 i 16 spratova na parceli ispred Jadranskog sajama, na samoj Slovenskoj plaži.

Odlukom Vijeća suda kojim je predsjedavala sutkinja Gordana Pot, prihvaćena je tužba opštinskog Sekretarijata za zaštitu imovine, te poništeno rješenje od 21. decembra 2018. koje je potpisao tadašnji ministar Pavle Radulović.

“Tužba se usvaja. Poništava se rješenje Ministarstva održivog razvoja i turizma od 21. decembra 2018. Po ocjeni ovog suda osporeno rješenje ne sadrži valjane razloge o odlučnim činjenicama od kojih zavisi primjena materijalnog prava”, navodi se u presudi u koju su “Vijesti“ imale uvid.

Opštinski sekretarijat u tužbi je ponovio činjenice zbog kojih im je Ministarstvo moralo dati svojstvo stranke u postupku. To se prije svega odnosi na činjenicu da je Opština vlasnik dvije kastarske parcele u okviru urbanističke parcele na kojoj se planira gradnja kula. Te dvije parcele je Opština kao ulog unijela u zajedničku firmu sa Jadranskim sajmom “Expo Budva”. Opština i Jadranski sajam su oformili parcelu na kojoj je predviđena gradnja kongresnog centra.

Davanjem saglasnosti za gradnju “Mia Budva”, kako je navedeno u tužbi, uveliko utiče na mogućnost gradnje kongresnog centra na preostaloim dijelu urbanističke parcele.

Radulović je poništio rješenje tadašnje glavne budvanske arhitektice Ane Samardžić, koja je Sekretarijatu za zaštitu imovine dala svojstvo stranke u postupku, kao i odbio zahtjeve Sekretarijata da im se prizna svojstvo stranke.

Radulović koji je odluku Samardžić je nazvao pravnim nasiljem, praktično je tim rješenjem omogućio da turski investitori kasnije dobiju zeleno svjetlo od glavnog državnog arhitekte na idejno rješenje budućeg hotela. To se dogodilo u februaru prošle godine, kada je MORT-om upravljao tadašnji premijer Duško Marković i kada je “Mia investments“, i pored toga što je Sekretarijat pokrenuo sudski postupak, dobila saglasnost. Do danas, gradnja na spornoj parceli nije počela.

Ovakvom odlukom Upravnog suda praktično je dovedeno u pitanje i odluka o davanju saglasnosti na gradnju betonskih solitera na pjeni od mora, protiv čega se od početka borila Demokratska Crna Gora, čiji kadrovi upravljaju Sekretarijatom za zaštitu imovine.

Demokrate se pune dvije godine protive gradnji, a Sekretarijat je vodio sudsku borbu, iako je gradonačelnik Marko Carević prije dvije godine obavijestio sud da odustaje od tužbe. Upravo projekat turskih investitora prije dvije i po godine doveo je do političke krize u gradu i umalo raspada koalicije.

Turski biznismeni namjeravali su da gradu Budva izgrade, opreme i poklone vrtić vrijedan dva miliona eura, kako je to pisalo u protokolu koji su u aprilu 2018. potpisali sa Carevićem. To je Carevića koštalo zaoštravanja odnosa sa koalicionim partnerima iz redova Demokrata, URA i Crnogorske, što je kasnije dovelo i do raskola.

Tadašnjih 12 vladajućih odbornika iz redova Demokrata, Crnogorske i URA incirali su zakazivanja hitne sjednice lokalnog parlamenta, na kojoj je trebalo da se raspravlja o protokolu i njegovom poništenju, smatrajući da su turski biznismeni time pokušali da “kupe“ saglasnost od lokalne uprave kako bi gradili kule i od prodaje stanova zaradili na desetine miliona eura.

Jadranski sajam
Jadranski sajamfoto: Vuk Lajović

Do održavanja sjednice nikada nije došlo jer odbornici DF, potpomognuti opozicionim odbornicima iz redova DPS i SD, te nezavisnim odbornikom nijesu izglasali takav dnevni red. Budvanski parlament je praktično četiri mjeseca bio u blokadi, da bi Carević sredinom oktobra 2019. poništio protkol koji je zaključio sa turskim investitorima.

Ulje na vatru je dolio i odbjegli biznismen Duško Knežević koji je kazao da iza firme “Safiro beach“ na koju je uknjižena atraktivna parcela od 8.500 kvadrata, sa kojom su Turci zaključili ugovor o zajedničkoj gradnji, stoje šef države Milo Đukanović i Branimir Gvozdenović. Knežević je u više navrata tvrdio da su mu Đukanović i Gvozdenović oteli atraktivnu parcelu, što je druga strana demantovala.

I budvanske Demokrate su u nekoliko navrata isticale da je u pitanju biznis Gvozdenovića, odnosno njegovog sina Marka, koji je povezan sa turskom kompanijom. Iz “Mia investments“ su odbacili tvrdnje da imaju poslovnih veza sa crnogorskim političarima.

Projekat turskih investitora, kako je u više navrata isticano, vrijedan je 70 miliona eura, i riječ o gradnji hotela sa 5 zvjezdica mješovitog poslovnog modela, sa 144 standardne hotelske sobe i 208 hotelskih apartmana Zemljišni kompleks je pod hipotekama Pireus banke, zbog milionskih kredita, a takođe i staromještani vode borbu za povraćaj, te pred sudom dokazuju da im je zemlja oduzeta bez naknade.

Ko stoji iza “Mia investmentsa”?

Kompanija “Mia investments“, kako je ranije rečeno, je partnerska firma tri turska biznismena. U osnivačkoj strukturi same kompanije došlo je do promjena početkom oktobra prošle godine, od kada se kao jedan od akcionara sa 22 odsto kapitala više se ne vodi firma “Corpes Properties Limited” sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim ostrvima, već je to sada budvanska firma “Art Investment“ čiji je osnivač Habip Arikan, koji je ujedno i izvršni direktor “Mia investments“

Do tada osnivački kapital sa po 22 odsto dijelile su firme “Feelife Limited”, “Lowell Resources Limited” i “Corpes Properties Limited”, čiji su osnivači sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim ostrvima, dok je “Mia Istanbul Gayrimenkul Yatirim Anonim Sirketi” - društvo osnovano u Turskoj, imalo 34 odsto kapitala.

Izvršni direktor “Mia investments“ Habip Arikan je ranije za “Vijesti“ kazao da je “Mia Investments” u 100 odstotnom vlasništvu turskih državljana.

Takva reakcija turskih investitora je uslijedila nakon što su Demokrate optužile da projekat “Mia investments” služi za pranje novca.

Bonus video: