Grbović pod lupom ASK-a

Agencija pokrenula postupak protiv doskorašnjeg predsjednika Opštine Nikšić, zbog sumnje da je prekršio Zakon o sprečavanju korupcije

20316 pregleda 23 reakcija 22 komentar(a)
Grbović, Foto: Filip Roganović
Grbović, Foto: Filip Roganović

Nepuna dva mjeseca nakon što je bio primoran da ode sa mjesta predsjednika Opštine Nikšić, Veselin Grbović propustio je da o tome obavijesti Agenciju za sprečavanje korupcije, zbog čega je protiv njega pokrenut postupak.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner dužan da u roku od 30 dana od prestanka funkcije Agenciji dostavi imovinski karton. Grbović to, međutim, nije uradio u zakonskom roku.

“Grbović, kome je 26. oktobra 2020. godine prestala javna funkcija, nije u roku predviđenom članom 23 stav 4 Zakona o sprečavanju korupcije dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije Izvještaj o prihodima i imovini. Zbog toga je Agencija protiv njega podnijela nadležnom Sudu zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka”, rečeno je “Vijestima” iz institucije na čijem je čelu Jelena Perović.

Ukoliko se potvrdi kršenje Zakona, njemu će biti izrečena novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

U registru Agencije i dalje nema njegovog novog imovinskog kartona. Iako je mandat trebalo da mu traje do aprila, Grbović je po sili zakona morao da napusti mjesto predsjednika Opštine i ode u penziju...

Za vršioca dužnosti predsjednika Opštine 26. oktobra izabran je njen potpredsjednik Dragan Perović, dok je 20. novembra, odlukom odbornika Skupštine opštine, izabran doskorašnji poslanik Demokratske partije socijalista i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

On je na vrijeme obavijestio Agenciju o prelasku na drugu javnu funkciju, čime je ispunio svoje zakonske obaveze.

“Simović je na način i u roku predviđenom Zakonom o sprečavanju korupcije obavijestio Agenciju za sprečavanje korupcije da je na sjednici SO Nikšić održanoj 20. novembra 2020. godine izabran za predsjednika, a da je istog dana podnio ostavku na mjesto poslanika u Skupštini Crne Gore”, navodi se u odgovoru Agencije.

Predsjednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović raspisao je lokalne izbore u Nikšiću za 14. mart.​

Na izborima 2017. godine su učestvovali samo DPS i Socijaldemokrate, jer je tadašnja opozicija odlučila da ih bojkotuje...

Bonus video: