edukativna kampanja o zaštićenim vrstama

EU u Crnoj Gori nagradila najbolje poznavaoce biodiverziteta

U kvizu učestvovalo više od 1.200 takmičara

5489 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EU info centar
Foto: EU info centar

Evropska unija u Crnoj Gori nagradila je najbolje poznavaoce biodiverziteta, u okviru svoje edukativne kampanje o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama „I ja sam vama“, koje su predstavljene na sajtu www.biodiverzitet.me. Pakete eko proizvoda inspirisanih prirodom osvojili su Radovan Backović iz Nikšića, Danica Čvorović iz Pljevalja i Amra Lješnjanin iz Plava, koji su, kako je saopšteno, izabrani slučajnim odabirom među najbolje rangiranim igračima nagradnog kviza na pomenutom sajtu.

eu nagrade
foto: EU info centar

„Na sajtu su predstavljene 54 vrste, na zanimljiv i interaktivan način kroz tekstove, fotografije i ilustracije. Na jednom mjestu možete upoznati biljke, sisare, ptice, vodozemce i gmizavce, inskete i morske vrste, zaštićene u okviru Natura 2000, ekološke mreže zaštićenih područja koju je formirala Evropska unija. „I ja sam sa vama“, kako se kampanja zove, simbolično poručuju mrki medvjed i divokoza, flamingos i tetrijeb, dobri delfin i zlatni koral, lincura i puzavi zvončić, vilin konjić i tigrasti medonja, riječna kornjača i leopard smuk, kao i mnoge druge važne, ali ugrožene vrste koje treba da sačuvamo,“ navode iz EU info centra.

Ističu da je sajt za mjesec dana posjetilo više od 4.000 osoba, a da je u kvizu učestvovalo više od 1.200 takmičara. "Pored kviza, svake sedmice Evropska unija u Crnoj Gori nagrađivala je svoje pratioce na društvenim mrežama, koji su na taj način mogli da osvoje kućice za ptice, drvene slagalice za djecu, ukrase za jelu u obliku zaštićenih vrsta i druge eko proizvode", dodaje se u saopštenju.

Cilj je bio, kako su kazali, da se ova tema dodatno promoviše i tako ukaže na važnost zaštite bioraznolikosti.

Podatke o zaštićenim vrstama, EU u Crnoj Gori je sakupila u saradnji sa partnerima: Agencijom za zaštitu životne sredine, Institutom za biologiju mora u Kotoru i nevladinim organizacijama Centrom za zaštitu ptica i Crnogorskim društvom ekologa. Povod za organizaciju ove kampanje je Green Deal (Zeleni sporazum) Evropske unije, koji predstavlja strategiju održivog razvoja EU za 21. vijek i postavlja cilj je da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent. Važan stub ovog sporazuma je i zaštita biodiverziteta, čija je zaštita bila centralna tema kampanje „I ja sam sa vama“.