Bankomat sele, Vuković ne zna otkud kod Sahat kule

“Nijesam siguran kako je neko uopšte došao na ideju da na ovom mjestu postavi bankomat. Još manje mi je jasno kako je naš nadležni Sekretarijat izdao dozvolu za tako nešto. Bilo kako bilo, kao gradonačelnik, preuzimam odgovornost za propust gradskih službi”,

15017 pregleda 120 reakcija 24 komentar(a)
Sahat kula ima status kulturnog dobra od 1961, Foto: Facebook
Sahat kula ima status kulturnog dobra od 1961, Foto: Facebook

Bankomat Hipotekarne banke koji je prije više od mjesec postavljen u neposrednoj blizini Sahat kule u Podgorici, biće premješten, nakon brojnih kritika građana.

To su juče saopštili iz banke, ne precizirajući kada će se to desiti, a gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković naveo je da očekuje da sporni objekat bude premješten danas ili sjutra.

“Bankomat će biti premješten na drugu lokaciju. U toku je priprema lokacije za premještanje”, napisali su juče na Tviteru iz Hipotekarne banke, odgovarajući na diskusiju i komentare građana u vezi sa izborom lokacije.

Vuković je juče u objavi na Fejsbuku saopštio da nije siguran kako se desilo da neko da saglasnost za bankomat kod Sahat kule - kulturnog dobra.

“Nijesam siguran kako je neko uopšte došao na ideju da na ovom mjestu postavi bankomat. Još manje mi je jasno kako je naš nadležni Sekretarijat izdao dozvolu za tako nešto. Bilo kako bilo, kao gradonačelnik, preuzimam odgovornost za propust gradskih službi”, napisao je on.

Dodao je i da je nalog da se objekat ukloni izdao 16. decembra.

“Danas sam informisan da će se tome pristupiti tokom naredna dva dana. Kritike brojnih sugrađana pozdravljam i doživljavam isključivo kao dokaz društvene odgovornosti”, naveo je on u objavi.

Sahat kula ima status kulturnog dobra od 1961. godine.

Bankomati su privremeni objekti i postavljaju se u skladu sa programima privremenih objekata koji se donose na nivou opština.

Odluka o donošenju Programa privremenih objekata na teritoriji Glavnog grada Podgorica donijeta je na sjednici krajem oktobra, odnosno početka novembra prošle godine. Programom koji se donosi na pet godina, definišu se dozvoljene lokacije, kao i način postavljanja.

“Privremeni objekti se mogu postavljati pod uslovom da ne narušavaju osnovne i postojeće komunalne funkcije, ne ugrožavaju uređene javne zelene površine, kolske i pješačke komunikacije, odnosno obezbjeđuju prolaz za pješake od najmanje dva metra, ne degradiraju prostor i ne ugrožavaju prirodu i životnu sredinu. Privremeni objekti moraju estetski, funkcionalno i tehnički zadovoljiti, odnosno ispuniti sve uslove potrebne za obavljanje djelatnosti koje se u smislu važećih propisa mogu vršiti u ovakvim objektima”, piše, pored ostalog, u Programu za Podgoricu.

Rješenje za privremene objekte, u koje spadaju i bašte ugostiteljskih objekata, rashladne vitrine, aparati za kokice, sladoled... izdaje Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj Glavnog grada.