Naknade i za one na određeno

Ustavni sud je prihvatio dio inicijative Demokrata, Gošović kaže da je značajan dio spornih normi ipak ostao na snazi
131 pregleda 3 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Filip Roganović
Neven Gošović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.12.2017. 07:23h

Majke sa troje i više djece, koje su radile na određeno vrijeme, imaće pravo na naknade koje im je Vlada ukinula.

Ustavni sud Crne Gore juče je usvojio dio inicijative Demokrata Crne Gore i proglasio neustavnim dio vladinog zakona, koji je uskratio naknade majkama sa troje ili više djece po osnovu rada na određeno vrijeme, saznaju “Vijesti”.

Radi se o ocijeni ustavnosti Zakona o izvršenju odluke US, koji je ukinio naknade za majke. Demokrate su ranije tražile ocjenu ustavnosti vladine odluke, koja je uslijedila nakon što je US ukinuo odredbe Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim su uvedene naknade za majke sa troje i više djece.

“Vijestima” je objašnjeno da je usvojen dio inicijative da se proglasi neustavnim odredba člana zakona kojim je bilo propisano da prava imaju samo majke kojima je prestao radni odnos na neodređeno vrijeme.

Član Predsjedništva Demokrata Neven Gošović rekao je da je odluka US značajna zbog velikog dijela majki, koje su izgubile stalna radna prava zbog stečaja i raznih problema.

On je kazao da nije zadovoljan jer nije prihvaćena čitava inicijativa, odnosno ”značajan dio normi je Ustavni sud ostavio na pravnoj snazi”.

Na dnevnom redu sjednice Skupštine su dopune zakona o izvršenju odluke US, jer je predloženo da majke koje su bile preduzetnice ili su radile u poljoprivredi imaju pravo na naknade. M.R.

Bonus video: