monitoring sudskih slučajeva

SMCG: Češće se u korist žena presuđuje kada tuže privatnika nego državne institucije

Iz SMCG su kazali da su u javnom sektoru najčešće tuženi poslodavci ministarstva (36 posto), te obrazovne i zdravstvene ustanove (po 18 posto)

1408 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Žene podjednako tuže poslodavce u javnom i privatnom sektoru, ali češće se u njihovu korist presuđuje kada tuže privatnika, nego državne institucije.

To je pokazao dosadašnji monitoring sudskih slučajeva koji sprovodi Sindikat medija Crne Gore (SMCG) u okviru projekta "Ravnopravnost kroz pravdu: Slučajevi diskriminacije žena u vezi sa radom", a do sada su analizirana 22 slučaja.

"U fokusu monitoringa su osnovni sudovi u Podgorici, Kotoru i Bijelom Polju, a analizirani slučajevi su iz perioda 2016-2020. U 14 posto posmatranih postupaka, presuda još nije donesena. Od 86 posto presuđenih slučajeva, samo 37 odsto je završilo u korist tužilja", ističe se u saopštenju SMCG.

Oni su dodali da su u javnom sektoru najčešće tuženi poslodavci ministarstva (36 posto), te obrazovne i zdravstvene ustanove (po 18 posto).

"Sudovi su, u postupcima u kojima je tužen poslodavac iz javnog sektora, u 20 posto slučajeva presudili u korist tužilje, a u 80 posto slučajeva u korist tuženog. S druge strane, sudovi su u 45 posto slučajeva presudili u korist tuženog privatnog poslodavca. U tužbenim zahtjevima, tužilje najčešće ističu mobing (23 posto), neisplaćene prekovremene sate i nemogućnost korišćenja prava na godišnji odmor (18 posto), nepoštovanje porodiljskih prava (14 posto). Tužilje su većinom visokoobrazovane (73 posto)", kazali su iz SMCG.

Poručili su da su u 18 posto posmatranih slučajeva, žene tvrdile da su direktno diskriminisane zbog pola.

"U njihovim tužbama navodi se da su primale manju zaradu od muškaraca koji rade na istim pozicijama (50 posto), te da su diskriminisane zbog bračnog statusa (25 posto) i majčinstva (25 posto). U pomenutim slučajevima, žene su tvrdile da njihovi poslodavci smatraju da zbog porodičnih i roditeljskih obaveza ne mogu podjednako dobro obavljati radne zadatke", rekli su iz SMCG.

Oni su saopštili i da će monitoring biti nastavljen do aprila, kada će biti predstavljen finalni izvještaj.

"Osim posmatranja sudskih slučajeva, SMCG, u okviru ovog projekta, pruža i besplatnu pravnu pomoć za žrtve diskriminacije. Projekat je dio šire akcije "Unaprjeđenje radnih prava žena", koju sprovodi Mreža žena Kosova i partneri iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, a koju finansiraju Evropska unija i Švedska Agencija za saradnju i razvoj", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas