Cicmil pisao Simoviću: Odali ste počast batinašima, niste iskazali poštovanje prema žrtvama

"I danas Goranović i Mađarić rade sve kako bi opstruirali postupak koji se ovim povodom vodi pred nadležnim tužilaštvom"

26509 pregleda 1398 reakcija 44 komentar(a)
Cicmil, Foto: Svetlana Mandić
Cicmil, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićanin Mile Cicmil, otac šesnaestogodišnjeg A.C. prema kome je policija 13. maja prošle godine, kako piše u izvještaju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda (Ombudsman), primijenjenila nesrazmjernu silu i povrijedila pravo na dostojanstvo i nepovredivost ličnosti nečovječnim i ponižavajućim postupanjem, obratio se otvorenim pismom predsjedniku Opštine Milutinu Simoviću, negodujući što je primio nagrađene policajce i time, kako je u pismu istakao, odao počast "batinašima".

Simović
Simovićfoto: Savo Prelević

Nakon pritvaranja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika 12. maja ove godine, u Nikšiću su organizovani protesti, a 13.maja policija je privela više od 30 građana, među kojima i šesnaestogodišnjeg A.C.

Pismo Cicmila prenosimo u cjelosti:

"Kao roditelj i Nikšićanin sam sa žaljenjem primio vijest da ste 30.12.2020. godine, u svojstvu predsjednika Opštine Nikšić, upriličili prijem za službenike Centra bezbjednosti Nikšić, Baja Varajića i Vidoja Žugića, koji su proglašeni za najbolje službenike u 2020. godini, a kojima ste pridružili načelnika Centra bezbjednosti Nikšić Tihomira Goranovića i komandira stanice policije Darka Mađarića i tom prilikom im, u ime lokalne uprave i građana Nikšića, odali priznanje na profesionalnom, posvećenom i predanom odnosu prema očuvanju javnog reda i mira u našem gradu. Ne znam da li ste u međuvremenu obavješteni, pa ako nijeste da Vas obavijestim-prošlo je vrijeme nagrađivanja uniformisanih batinaša.

Naime, sjećaju se dobro Nikšićani one noći masovnog prebijanja građana koji su se spontano okupili kako bi izrazili neslaganje sa lišavanjem slobode, njegovog preosveštenstava episkopa budimljansko- nikšićkog gospodina Joanikija i sveštenstva.

Te večeri su najmanje tri ili više uniformisanih službenika moje dijete nemilosrdno batinala, očigledno u pokušaju da ga ubiju, dok ih u tome nijesu vapajem omeli drugi okupljeni građani, nudeći svoju smrt za život djeteta. Sa tim u vezi i u Mišljenju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda br.01-374/20-4 od dana 30.9.2020.godine je ustanovljeno da su službenici CB Nikšić povrijedili pravo na dostojanstvo i nepovredivost ličnosti mog djeteta i to nečovječnim i ponižavajućim postupanjem.

Baš te večeri službenik Goranović je, po svemu sudeći, planirao akciju dok su službenici Mađarić i Varajić direktno dejstvovali na terenu i učestvovali u akciji koja je za rezultat imala masovno kršenje ljudskih prava okupljenih građana, na sramotu svih časnih službenika Centra bezbjednosti Nikšić koji su istinski služili i služe građanima.

I danas Goranović i Mađarić rade sve kako bi opstruirali postupak koji se ovim povodom vodi pred nadležnim tužilaštvom. Bez sumnje, taj datum će ostati upisan crnim slovima u sjećanju čestitih Nikšićana koji su se te večeri okupili ujedinjeni oko svetinja i sveštenika. Te večeri, jedan broj službenika pod komandom načelnika Goranovića je svjesno krenuo nečovječno i ponižavajuće na štetu svojih sugrađana, a pod okriljem noći i punom ratnom opremom.

Mada, sve ovo znate i Vi i ja, kao i cjelokupna domaća i međunarodna javnost.

Pa ipak, odlučili ste da zloupotrjebite svoj položaj, odlično znajući da časni Nikšićani nikad ne bi zahvalili službenicima koji su one večeri nemilosrdno krenuli na braću, sestre, kumove, komšije i sugrađane uključujući i djecu i trajno zgazili profesionalni, posvećeni i predani odnos prema vjerujućim sugrađanima, demonstrirajući golu silu i brutalnost.

Predsjedniče opštine Simoviću,

znate da Nikšić i Nikšićani imaju dugo pamćenje, žive njegujući slobodarski duh i baštineći tradicionalne vrijednosti pravdoljubivosti, zajedništva i ljudskosti. Vaš izbor je bio da odate priznanje batinašima u uniformama koji su odgovorni za krv i suze koje su prolivene te večeri, a ne da primjera radi pozovete i iskažete poštovanje prema njihovim žrtvama.

Uzalud pranje biografija i priznanja u koje ne vjeruje ni onaj koji ih daje ni onaj koji ih prima, jer narod zna.

Čast i bruka žive dovjeka".

Bonus video: