Šaranović: Smijenjen sam nezakonito i revanšistički, pravdu ću potražiti na sudu

"Nažalost, populizam, demagoški trikovi, i teorije zavjera mnogo su pogodnije tlo za većinu ljudi, nasuprot činjenicama koje govore drugačije"

25275 pregleda 84 reakcija 83 komentar(a)
Šaranović, Foto: Boris Pejović
Šaranović, Foto: Boris Pejović

Petog januara ove godine, zahvaljujući medijima koji su iz ''pouzdanih'' izvora prenijeli informaciju, saznao sam da sam razriješen funkcije direktora Policijske akademije i to na potpuno nezakonit i revanšistčki način, saopštio je danas Boban Šaranović koga je ministarka prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesna Bratić razriješila sa mjesta direktora Policijske akademije.

Bratić je na njegovo mesto za V.D. direktora postavila profesora sa Policijske akademije Svetomira Kneževića.

"U obrazloženju mog razrješenja stoji da sam smijenjen, zbog zloupotrebe službenog položaja zbog radnog spora koji je nastao dok nijesam bio na čelu Akademije, kao i zbog radnog spora čija odluka nije pravosnažna. Nije mi omogućeno ni da se izjasnim o osnovanosti razloga za razrješenje, što je pravo zagarantovano Zakonom o upravnom postupku. Moja navodna zloupotreba položaja nije utvrđena na bilo koji pravno valjani način. Osim toga, za v.d. direktora postavljen je suspendovani predsjednik štrajkačkog odbora. Takođe, veoma indikativno je što je ovo lice, samo petnaestak dana prije imenovanja, putem medija obavijestilo javnost da se učlanilo u jednu od partija nove vlasti", istakao je Šaranović.

On je dodao da su u toku njegovog mandata prihodi koje je ostvarila Policijska akademija, mimo garantovanih sredstava iz državnog budžeta, uvećani više od 80 odsto.

"Uvećani prihodi su namjenski uloženi za unapređenje resursa Akademije, nabavku vrijedne opreme neophodne za savremenu obuku, renoviranje i opremanje prostorija i slično. U ovom periodu Akademija je značajno proširila svoje djelatnosti, realizovala i sprovela niz novih obuka i programa obrazovanja. Posebno sam ponosan što smo u posljednje tri godine, učinili tradicionalnim manifestacije i događaje kao što su Dani otvorenih vrata, Dani sporta i zdravih stilova života, Memorijal Rajko Peković, a prvi put u regionu napravili Diplomatsku ligu u preciznom streljaštvu. Veoma smo bili aktivni i na međunarodnom planu, te samo ilustracije radi, kao respektabilan partner Evropske unije postali korisnici granta u okviru programa JUFREX, realizovali dvogošnji projekat pod nazivom "SLOBODA IZRAŽAVANJA I SLOBODA MEDIJA"", kazao je Šaranović.

On je poručio da uprkos svemu navedenom, drugi dio njegovog mandata pratio je orkestriran medijski spin o situaciji na Akademiji u vezi zaposlenih, koji su štrajkujući imali samo jedan zahtjev - njegovu smjenu.

"Nažalost, populizam, demagoški trikovi, i teorije zavjera mnogo su pogodnije tlo za većinu ljudi, nasuprot činjenicama koje govore drugačije. Svjestan da sam smijenjen na način koji ne priliči ozbiljnim državnim institucijama, ni ovaj put ne želim biti ''kamen spoticanja''. Poštujem institucije države Crne Gore, ma ko njima da rukovodi i shodno tome izvršio sam primopredaju novopostavljenom vd direktora", rekao je Šaranović.

On je kazao i da se nada da će pravda biti uskoro i zadovoljena.

"Jer ću je potražiti putem sudskih instanci. U nadi da će ova godina za Crnu Goru biti neuporedivo bolja nego prethodna na svim poljima, želim svima uspjeh u radu, a Akademiji još bolje rezultate, ako je to ikako moguće u ovakvom sastavu. Da zaključim, da li je ovakvo pravno neznanje i inkvizicijsko postupanje u skladu sa onim: "Sažeži sve Gospode ognjem, liše nejači", ili možda po bakinom receptu, ne znam, ali sa sigurnošću tvrdim da nije u skladu ni sa zakonima, ni sa etikom, niti sa pravdom", zaključio je Šaranović.

Bonus video: