Čekaju da stakla stignu iz Njemačke

Ornitolog Bjanka Prakljačić smatra da su šanse da je ptica udarila u staklo i razbila ga izuzetno male
104 pregleda 18 komentar(a)
Staklo Hilton, Foto: Zoran Đurić
Staklo Hilton, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.12.2017. 06:38h

Nova stakla na biznis centru, koji se nalazi u zgradi gdje je smješten hotel „Hilton“, još uvijek nisu postavljena, a iz uprave hotela najavljuju da će to uraditi poslije novogodišnjih praznika.

„Staklo koje je slomljeno je naručeno iz fabrike u Njemačkoj - riječ je o najkvalitetnijem i najboljem proizvodu na tržištu ovih proizvoda. Očekuje se da će isto biti ugrađeno nakon praznika - kad se proizvede i isporuči na adresu hotela“, saopštio je „Vijestima“ izvršni direktor hotela Nemanja Nikolić.

Dva stakla sa zgrade u Ulici slobode, u kojoj se nalazi „Hilton“, pala su u petak 22. decembra, zbog čega je dio ulice u centru bio zatvoren, a prolaznicima nije bio dozvoljen prolazak ograđenim dijelom ulice.

Nikolić je istakao da ne postoji opasnost da druga stakla na objektu padnu.

„Ne postoji mogućnost da se desi pad stakla sa fasade izuzev loma istog. Prilikom nabavke stakla vodili smo računa da iz bezbjedonosnih razloga na fasadi bude "kaljeno" staklo koje se prilikom loma "rasipa" na sitne djeliće, tako da je opasnost po pješake svedena na minimum“, izjavio je Nikolić.

On je potvrdio ranije navode, da do pada stakala nije došlo zbog jakih udara sjevernog vjetra, već zbog mehaničkog udara.

„Staklo nije palo usljed sjevernog vjetra, već usljed mehaničkog oštećenja (udara). U konsultaciji sa izvođačem radova i na osnovu njihovih iskustava pretpostavka je da je uzrok udar ptice“, rekao je Nikolić.

Ornitolog Bjanka Prakljačić smatra da su šanse da je ptica udarila u staklo i razbila ga izuzetno male.

„Ja mogu 99 posto da tvrdim da to ptica nije napravila. Mi nemamo tako velike ptice koje bi mogle pri velikim brzinama da naprave ovoliku štetu, a i da se to desilo, ta bi ptica morala biti mrtva“, izjavila je Prakljačić.

Ona je istakla da udari ptica u zgrade izgrađene u staklu u Podgorici nisu rijetkost, ali da ni u jednom slučaju, kojim se ona do sada bavila, nije slomljeno staklo.

„Često mi donose teško povrijeđene ptice koje su udarile u zgradu, a da pritom staklo na zgradi ne bude ni ogrebano. Puno je ptica i poginulo tokom ove godine zbog toga“, kazala je Prakljačićeva.

Čak i da je ptica slomila prozor na biznis centru, prema mišljenju Prakljačićeve, na licu mjesta bi se moralo nalaziti perje i krv ptice.

Bonus video: