Borovinić Bojović: Galić ispunjava uslove da bude direktor IJZ

Ministarka zdravlja je kazala da je bivši direktor IJZ Boban Mugoša "sve vrijeme prošle godine imao stimulans od 350 eura na već visoku platu". "Sve ono što je zapravo ulagano u borbu protiv kovida sa druge strane imalo je i svoju cijenu", rekla je Borovinić Bojović

24341 pregleda 548 reakcija 33 komentar(a)
Galić, Foto: Savo Prelević
Galić, Foto: Savo Prelević

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić ispunjava uslove za tu funkciju.

"Po zakonu o državnim službenicima i namještenicima i zakona o zdravstvenoj zaštiti direktora IJZ imenuje i razrješuje Vlada na predlog ministra. Sistematizacija kao interni akt niže pravne snage od zakona ne može uticati niti biti referenca za imenovano lice na mjesto direktora. Sve reference koje su neophodne da bi neko bio imenovan odnose se na visoku stručnu spremu i broj godina staža", rekla je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da se direktor IJZ ne bira putem javnog oglasa niti konkursa.

"Sistematizacija tog mjesta ne smije sadržati nikakve posebne uslove osim definisanih zakonom. Ovakva sistematizacija koja je postojala u IJZ je postojanje želje prethodne administracije da postavljanjem posebnih uslova suprotno normama suze broj osoba za imenovanje na poziciju direktora Instituta. Sistematizacije u IJZ su rađenje više puta u prethodnim godimana, pretposljednja 2019. kada su bila zaposlena 233 službenika i tada su tom sistematizacijom dva savjetnika Mugoše dobila funkcije pomoćnika direktora. U septembru 2020. godine izvršena je nova revizija kada je broj zaposlenih povećan za 50", rekla je Borovinić Bojović.

Povezani članci

09. Januar 2021.

Galić direktor IJZ mimo pravila?

Ona je dodala da je uvidom u razne dokumente kao i visinu plata, odnosno platne spiskove "veoma lako moguće ući u visinu platne liste direktora IJZ koji je prethodno bio na funkciji (Boban) Mugoše".

"Sve vrijeme prošle godine imao je mjesečni stimulans od 350 eura na već visoku platu - sve ono što je zapravo ulagano u borbu protiv kovida sa druge strane imalo je i svoju cijenu", rekla je Borovinić Bojović.

Bonus video: