Tivat: Zastava Hrvatske na zgradi Doma kulture u Donjoj lastvi

Ambasador Grubišić je naglasio da je riječ o vrlo značajnom datumu i događaju, te je zahvalio Crnoj Gori na donesenom Zakonu o isticanju i upotrebi nacionalnih simbola

9173 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Na zgradi Doma kulture u Donjoj lastvi kod Tivta u kojoj je sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Crne Gore, svečano su podignute zastave Hrvatske i Crne Gore.

Svečanost je počela izvođenjem crnogorske i hrvatske himne, koje su otpjevale Doris Deković i Dora Štampić, a organizovana je u skladu sa novim Zakonom o isticanju i upotrebi nacionalnih simbola koji dozvoljava da se u Crnoj Gori uz državnu, na objektima koje koriste institucije manjinskih naroda, ističu i zastave koje simblizuju dotičnu manjinsku nacionalnu zajednicu.

Ceremoniji u Donjoj Lastvi su prisustvovali ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, generalna konzulica RH Jasminka Lončarević, predsjednik Skupštine Opštine Tivat Andrija Petković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović i župnik tivatski, don Milidrag Janjić.

Obraćajući se prisutnima, Deković je kazao da se hrvatska zastava posjednji put u Donjoj Lastvi vijorila 1939.

"Zadovoljstvo je što ni nakon 82 godine od te prilike, nije izbrisano sjećanje koje je u slojevima kolektivne memorije sačuvalo sve vrednote koje baštini hrvatski narod u Crnoj Gori. Upriličili smo ovu skromnu svečanost koja potvrđuje našu opstojnost na ovom prostoru, a siguran sam da dijelim stremljenja svih Hrvata iz Boke do Bara, i onih iz Podgorice, pa i onog jednog izjašnjenog iz Andrijevice, da budemo okupljeni oko ovih zajedničkih znamenja i da ne dozvolimo da nas bilo što ili bilo ko dijeli", kazao je Deković dodajući da je HNV u međuvremenu, po istom ovom zakonu, odredilo i Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Za to je, prema riječima Dekovića, odabran 13. januar "kao sjećanje na 809. godinu kada su otkupljene moći Sv. Tripuna, što predstavlja nultu tačku u istorijskom dokumentarnom trajanju našeg naroda".

"Po ovom Zakonu, u opštinama gdje ima izjašnjenih Hrvata više od 5 odsto na posljednjem popisu stanovništva, a to su opštine Tivat i Kotor, treba da se vije na opštinskim zgradama hrvatska zastava na dan 13. januar", istakao je Deković.

Predsjednik HGI Adrijan Vuksanović je naglasio da je "današnji dan veliki za sve nacionalne zajednice u Crnoj Gori, za hrvatsku nacionalnu manjinu, ali veliki i za samu državu Crnu Goru".

"Današnjim događajem Hrvati u Crnoj Gori potvrđuju svoj vitalitet i dokazuju da su sljedbenici velikih ideja. A kad ste sljedbenici velikih ideja onda nadilazite brojčanu vrijednost koju imate. Važno je i za Crnu Goru, jer na ovaj način pokazuje i dokazuje da uvažava i poštuje prava nacionalnih manjina", poručio je lider HGI-ja.

On je dodao da su Hrvati iz Crne Gore "učesnici dva velika ostvarenja - stvaranje nezavisne Republike Hrvatske i obnove crnogorske državnosti".

"Možda je potrebna istorijska distanca da bismo bili svjesni koja su to dostignuća. Ali, možemo biti ponosni što smo dio ovog vremena, koliko god ono bio teško. A ja sam srećan što Hrvati u Crnoj Gori nisu apolitični. Ponosan sam što je HGI dala nemjerljiv doprinos ovog emancipatorskog zakona. Mi danas vraćamo hrvatsku zastavu na Dom kulture, koji su sagradili i obnovili Hrvati", zaključio je Vuksanović.

Ambasador Grubišić je naglasio da je riječ o vrlo značajnom datumu i događaju, te je zahvalio Crnoj Gori na donesenom Zakonu o isticanju i upotrebi nacionalnih simbola.

"Hvala HNV-u što je odredilo ovaj važan dan za Dan Hrvata Crne Gore i što ste mudro odabrali zastavu Republike Hrvatske, himnu Republike Hrvatke i grb Republike Hrvatske, kao simbole hrvatskog naroda u Crnoj Gori", istakao je Grubišić dodajući da će zvanični Zagreb "sigurno nastaviti pomagati put Crne Gore ka Europskoj uniji".

"Ponoviću koliko je važno da je Crna Gora u NATO - prvi put poslije 1.500 godina jonsko-jadranski bazen, kao geopolitički prostor, je u istoj političko-obrambenoj organizaciji", naglasio je hrvatski diplomata.

Bonus video: