ne očekuju u 2021. godini oporavak od korona krize

Tivat: Autobusku stanicu pripajaju Parking servisu

Predviđeno je da ove godine AST Tivat mrežom linija koje će sa nje saobraćati, pokriva sve gradove u Crnoj Gori i održava autobusku vezu sa Srbijom, BiH i Sjevernom Makedonijom

5382 pregleda 6 komentar(a)
Autobuska stanica Tivat, Foto: Siniša Luković
Autobuska stanica Tivat, Foto: Siniša Luković

Preduzeće Autobuska stanica Tivat (AST) predviđa da će se i u ovoj godini nastaviti loši trendovi u drumskom saobraćaju zbog pandemije kovida, pa s tim u vezi u svom Planu i programu rada za 2021. predviđa da će ostvariti samo trećinu fizičkog obima prometa u odnosu na rezultat iz 2019.

U Planu i programu na koji su saglasnost dali odbornici na posljednjoj sjednici SO Tivat, AST koja je u stoodstotnom vlasništvu Opštine, predviđa se da će tokom 2021. njene usluge koristiti ukupno 22.070 putnika koji će u biletarnici tivatske autobuske stanice kupiti karte za prevoz, što je za čak 66,8 odsto manje prodatih karata u odnosu na do sada rekordnu 2019. godinu kada su prodate ukupno 66.574 karte. Ipak, računa se da će situacija biti bolja nego prošle godine kada su mjere preduzete na sprečavanju širenja koronavirusa, među kojima su bili i nimalo kratki periodi potpune obustave međugradskog autobuskog saobraćaja, rezultirali sa prodatih tek nešto više od 17 hiljada voznih karata.

Predviđeno je da ove godine AST Tivat mrežom linija koje će sa nje saobraćati, pokriva sve gradove u Crnoj Gori i održava autobusku vezu sa Srbijom, BiH i Sjevernom Makedonijom. Usluge AST koristiće 37 prevoznika iz zemlje i inostranstva koji će saobraćati na 30 stalnih linija. Očekivani prosječan broj dnevnih polazaka autobusa sa AST kretaće se od 26 u vansezoni, do 37 dana tokom glavne ljetnje sezone.

Tokom glavne sezone biće aktuelno 17 međunarodnih linija, samo dvije više od broja takvih linija koje će saobraćati ostatka godine što je još jedna potvrda da se ni od predstojeće sezone ne očekuje da ni izbliza nadoknadi izgubljeno. AST je inače, zbog drastičnog pada prometa u 2020. dobijala redovne subvencije iz budžeta Opštine Tivat kako bi njenih 16 radnika uopšte bilo u situaciji da prima redovne zarade. Stoga je lani u tu firmu kroz razne vrste subvencija, dotacija i donacija “upumpano“ preko 100 hiljada eura. Sličan trend nastaviće se i u ovoj godini jer menadžment AST ne očekuje da će redovni prihodi u uslovima i dalje neoporavljenog drumskog putničkog saobraćaja u državi, biti značajnije veći nego u 2020.

Po finansijskom planu, AST očekuje da joj sopstveni prihodi iz redovne djelatnosti porastu tek 17 odsto u odnosu na katastrofalno lošu 2020. godinu i da iznose ukupno 150.620 eura. To neće biti dovoljno ni da izbliza pokrije planirane troškove rada koji, samo za plate i doprinose zaposlenih u 2021. treba da iznose 210.200 eura. Zbog toga u AST-u računaju da će od osnivača - Opštine Tivat i ove godine dobijati dotacije u ukupnom iznosu od 121 hiljadu eura što je 19 odsto više nego lani.

Prosječna neto plata u AST Tivat iznosi 550 eura što je na nivou prosjeka za visinu plata zaposlenih u segmentu drumskog saobraćaja u Crnoj Gori. Menadžment i pored drastično smanjenog obima posla, a time i prihoda firme, ne planira da u 2021. otpušta radnike.

Iako su dali saglasnost na ovako strukturirani Plan i program rada AST Tivat za 2021. koji su pripremili aktuelni izvršni direktor Vasilije Zejak (DPS) i Odbor direktora na čelu sa Rajkom Bulatovićem (DPS), gotovo je izvjesno da će aktuelna lokalna tivatska vlast koju čini koalicija građanskih listi NP-BF i GB, tu opštinsku firmu ugasiti tokom ove godine i AST iz razloga ekonomske i organizacione efikasnosti, spojiti sa finansijski mnogo uspješnijom drugom opštinskom firmom - Parking servis Tivat koja gazduje javnim parkiralištima u tom gradu. Sugestije da je gazdovanje parkiralištima i Autobuskom stanicom od samog starta trebalo organizovati pod okriljem jedne opštinske firme, inače, čule su se i prilikom formiranja ta dva preduzeća 2017. godine, ali tadašnja DPS-SD-HGI lokalna vlast Tivta nije za to htjela ni da čuje, jer su joj dvije umjesto jedne firme, davale veći prostor za partijska zapošljavanja sebi bliskih kadrova u tim opštinskim preduzećima.

Preporučujemo za Vas