SIGURNOSNA PREPORUKA

EASA: Elektronsku opremu nositi u ručnom prtljagu

"Važno je da vazdušni prevoznici informišu svoje putnike da pomenuti elektronski uređaji treba da se nose u putničkoj kabini kada god je to moguće. Litijumske baterije koje sadrže ovi uređaji se mogu zapaliti ukoliko su oštećene ili previše zagrijane...", objašnjeno je u sigurnosnoj preporuci EASA-e
0 komentar(a)
aerodrom, putnici, Foto: Shutterstock.com
aerodrom, putnici, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.12.2017. 19:09h

Evropska agencija za sigurnost vazdušnog saobraćaja (EASA) sugerisala je putnicima da tokom predstojećih novogodišnjih praznika, kada se očekuju gužve na aerodromima, elektronsku opremu nose u ručnom prtljagu.

EASA je uoči predstojećih praznika uputila "sigurnosnu preporuku" za vazdušne prevoznike i putnike o tome kako sigurno da lete noseći prenosne elektronske uređaje.

"Preporuka je da se elektronski uređaji sa litijumskim baterijama, kao što su lap-topovi, mobilni telefoni, tableti ili elektronske cigarete, nose u prtljagu koji se nalazi u putničkoj kabini, a ne u prtljagu koji se predaje", prenijela je Agencija za civilno vazduhoplovstvo.

"Važno je da vazdušni prevoznici informišu svoje putnike da pomenuti elektronski uređaji treba da se nose u putničkoj kabini kada god je to moguće. Litijumske baterije koje sadrže ovi uređaji se mogu zapaliti ukoliko su oštećene ili previše zagrijane. Zbog toga je važno da su uređaji sa litijumskim baterijama smješteni u putničkoj kabini, kako bi se omogućilo posadi da brzo djeluje u slučaju nezgode", objašnjeno je u sigurnosnoj preporuci EASA-e.

U slučaju većih prenosnih elektronskih uređaja, koji se moraju nositi u predatom prtljagu, postoje posebna pravila:

"Ti uređaji moraju da budu potpuno isključeni i efektivno zaštićeni od slučajnog aktiviranja. To znači da svaka aplikacija, alarm ili unaprijed podešena konfiguracija koja ga može aktivirati mora da bude deaktivirana prije pakovanja uređaja u kofer. Uređaje treba zaštititi od slučajnog oštećena adekvatnim pakovanjem ili oblaganjem u tkaninu, a takođe ih treba pakovati odvojeno od zapaljivih materijala kao što su parfemi ili aerosoli“, navedeno je u preporuci.

Iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo i EASA podsjećaju da je konačna odluka u vezi sa primjenom preporuka na vazdušnim prevoznicima.