Podgorica: Nove zgrade gradili bez parkinga

Mještani potpisali peticiju koju će predati Glavnom gradu i tražiti rješenje problema
727 pregleda 4 komentar(a)
Zagorič, Foto: Privatna arhiva
Zagorič, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 25.12.2017. 18:01h

Stanari nekoliko zgrada kod pumpe u podgoričkom naselju Zagorič smatraju da im je život postao nepodnošljiv zbog gužve i izgradnje novih zgrada "Zetagradnje" na obali Morače, a dodatno će biti narušen izgradnjom solitera od 13 spratova.

Kako su objasnili, njihove tri zgrade, napravljene od 2001. do 2003. godine, imaju preko 300 stanova i infrastrukturu - parking za sve stanare.

Međutim, izgradnjom novih zgrada "Zetagradnje" postalo je nemoguće naći slobodno mjesto.

Navode da su zgrade "Zetagradnje" useljene, a nemaju parking, pa stanari koriste njihov.

"Kada su naše zgrade napravljene, u kojima živi preko hiljadu građana, za svaki stan je bilo predviđeno jedno parking mjesto. Sada je nemoguće naći slobodno mjesto, često dolazi do manjih udesa, jer i građani iz tih zgrada, koriste naš parking i gužva je velika”, kazao je stanar iz jedne od zgrada, koju je gradila "Cijevna comerc" Aleksandar Nešović.

Stanari su prije 15 dana potpisivali peticiju, kojom bi od nadležnih iz Glavnog grada, tražili da se pozabavi njihovim problemom.

"Soliter "Zetagradnje" uveliko se gradi do te dvije zgrade. Poseban problem je što rade u kasnim noćnim satima, stvaraju buku. Kamioni, kojima dovoze beton, često zauzimaju po jednu traku ulice”, navodi Nešović.

Stanari smatraju da su saobraćajnice, zbog prekomjerne gradnje u tom naselju preopterećene.

Tvrde da se ovo može vidjeti pogotovo u špicu, kada su kolone Ulicom Nikole Tesle, od pružnog prelaza kod groblja u Zagoriču do Vezirovog mosta.

“Možete misliti kakve će gužve biti, kada te zgrade i soliter budu potpuno useljene, a građani iz sporednih ulica pokušaju da se uključe na glavnu saobraćajnicu. Situacija je i sada loša, ali prijeti da bude katastrofalna”, navodi Nešović.

Dodaje da se kolone stvaraju i zbog dva 'ležeća' policajca, kod Vezirovog mosta.

Stanari smatraju da je veliki problem bezbjednost, odnosno da zbog uskih ulica, u slučaju požara, vatrogasci neće moći kamionima prići da intervenišu.

Iz preduzeća "Zetagradnja" nijesu "Vijestima" odgovorili na pitanja.

Bonus video: