Otkazi nemaju veze sa politikom

114 pregleda 9 komentar(a)
Komunalno Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Komunalno Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 25.12.2017. 17:47h

Igor Tatić je šest i po godina bio tehnički direktor Komunalnog preduzeća, a da za to nije bio kvalifikovan.

To tvrdi sadašnji direktor te kompanije Dragan Šekularac, kojem je Tatićev advokat Marko Ivanović zaprijetio krivičnom prijavom “zbog nepoštovanja pravosnažnih sudskih odluka”.

"Građani Kolašina takve 'greške' plaćali su godinama. Tatić je tužio i za godišnje odmore, koje je iskoristio, a pola godine nije dolazio na posao. To znaju i radnici preduzeća. Dakle, jasno je da je tužilac zasnovao radni odnos na neodređeno vrijeme na nepostojećem radnom mjestu tehničkog direktora, koje nikada nije bilo sistematizovano, sa srednjom stručnom spremom. Samim tim radni odnos je zasnovan na nezakonit način”, tvrdi Šekularac.

Sve to, navodi, dokazuje i nalaz inspekcije, koja je pregledom našla nepravilnosti bivšeg tehničkog direktora. Podsjeća da su članom 143 Zakona o radu propisani opravdani razlozi kada poslodavac može otkazati ugovor o radu zaposlenom. Međutim, kako kaže direktor Komunalnog, prepostavka za primjenu tog člana zakona je zakonito zasnovan radni odnos, što u konkretnom nije slučaj.

"Dakle, nezakonito zasnovani radni odnos se ne može ozakoniti bilo kojim i bilo kakvim aktom. Vršilac dužnosti direktora ima sva ovlašćenja kao i izvršni direktor, tako da ne vidim bilo šta sporno. Upis u CRPS ima deklarativno, a ne konstitutivno dejstvo. Da li bi trebalo da preduzeće stane sa radom, da ne obavlja redovne aktivnosti, dok se registracija u CRPS ne izvrši?”.

Šekularac je poručio Tatićevom advokatu - da je za Statut zadužen Ustavni sud.

On kaže da su neistinite Ivanovićeve tvrdenja “da su otkazi davani prema političkom opredjeljenju”.

“Iza svega što sam izjavio stojim sa čvrstim dokazima i sve je naravno dokumentovano. Članovi bivšeg Upravnog odbora i izvršni direktor, koji su dozvolili ovakvu nezakonitu radnju trebalo je da krivično odgvoraju, a ne ja koji radim prema zakonu. Tako, ako mislite da možete protiv dokaza i činjenica, samo nastavite, ja sam uvijek na strani istine”, rekao je Šekularac.

Bonus video: