"Pronaći najbolje rješenje i spriječiti ekolološki incident"

Direktor TE Pljevlja: Trenutno ne postoji nikakva mogućnost bilo kakvog ekološkog incidenta

Zog prijetnje izlivanja voda iz taložišta Maljevac TE Pljevlja, državni sekretar za ekologiju, Danilo Mrdak i državni sekretar za energetiku, Marko Perunović danas su obišli deponiju Maljevac i razgovarali sa rukovodiocima TE Pljevlja i Elektroprivrede Crne Gore

11031 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

U ovom momentu ne postoji nikakva mogućnost bilo kakvog ekološkog incidenta, ocjenio je vršilac dužnosti direktora Termoelektrane Pljevlja Luka Jovanović, nakon posjete Vladine delegacije tom energetskom objektu.

Zog kako je dan ranije najavljeno iz Vlade, prijetnje izlivanja voda iz taložišta Maljevac TE Pljevlja, državni sekretar za ekologiju, Danilo Mrdak (Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma), i državni sekretar za energetiku, Marko Perunović (Ministarstvo kapitalnih investicija), danas su obišli deponiju Maljevac i razgovarali sa rukovodiocima TE Pljevlja i Elektroprivrede Crne Gore.

"Na inicijativu Ministarstva kapitalnih investicija došli smo da osmotrimo ovaj prostor i da vidimo da li postoji potencijalna opasnost nekog ekološkog incideta uslijed gomilanja većih bilansa voda nego što bi se to trebalo očekivati u nekom narednom periodu. U ovom momentu ne postoji nikakva mogućnost bilo kakvog ekološkog incidenta, a sve ostalo što se zove potencijalna mogućnost to je neka viša sila tu smo da popričao. Niko to ne može negirati ali u ovom momentu se to ne očekuje i u ovom momentu to ne postoji", rekao je Jovanović.

Rekao je i da će EPCG u naredne tri godine prestati da koristi lokaciju Maljevac za odlaganje pepela i šljake iz Termoelektrane, i cio prostor kultivisati.

Sekretar za energetiku Marko Perunović sekretar kazao je da su boravili u Pljevljima kako bi se uvjerili da li postoji potencijalna opasnost od ekoloških incidenata, koji su se dešavali u predhodnom periodu.

Maljevac obilazak
foto: Goran Malidžan

"Došli smo da zaključimo kakvo je stanje i da li postoji stvarno taj problem ili ne. Po menadžmentu Termoelektrane on ne postoji. Mi ćemo uraditi svoje analize. Treba provjeriti sve stvari na vrijeme i da se ustanovi prava situacija bez ikakvog paničenja", rekao je Perunović.

Sekretar za ekologiju Danilo Mrdak rekao je da su dobili informaciju da se novo vode na deponiji Maljevac podigao u poslednjih mjesec dana .

"Željeli smo da u razgovoru sa menadžmentom i inžinjerima otklonimo sve neke strahove da može da dođe do nekog incidenta. Takođe smo iskoristili priliku i da pozdravim spremnost i odgovornost elektroprivrede koja gazduje odlagalištem. Nadam se da smo ovom prilikom pokazali da sve ovo što oni rade rade na dobrobit građana i da će da urade sve da ne dođe do novih ekoloških incidenata koji su bili relativno česti u predhodnom periodu. Rizik uvijek postoji imate višu silu, obilne padavine. Funkcija našeg dolaska je da vidimo kako dodatno da obezbijedimo od tih neppredviđenih situacija. Da dodatno osiguramo ovu deponiju od okolnog slivanja. Ja sam siguran da će ljudi iz EPCG uraditi sve da to tako bude i da građani Pljevalja mogu da budu relativno spokojni što se tiče ovoga. Željeli smo da probamo da djelujemo preventivno i da dobijenmo sve informacije i pokušamo da objasnimo da je situacija nije toliko kritična ali da postoje potencijalna opasnost", rekao je Mrdak.