Berane: Opštinska elektrana gotova, čeka se dozvola

Plan je da u Beranama elektrane pokriju prihod za pokrivanje utroška struje ne samo gradske rasvjete, već svih opštinskih institucija, posebno sportskog kompleksa, sa sportskom halom, kao najvećim potrošačem

10620 pregleda 29 reakcija 15 komentar(a)
Mala hidroelektrana "Miolje Polje", Foto: Tufik Softić
Mala hidroelektrana "Miolje Polje", Foto: Tufik Softić

Mala hidrocentrala (mHE), koju je Opština Berane izgradila na gradskom vodovodu u mjestu Miolje Polje, spremna je da počne da proizvodi prve kilovate struje za potrebe tog grada na sjeveru države.

To je najavio predsjednik Opštine Dragoslav Šćekić, koji je izrazio očekivanje da će odmah nakon dobijanja upotrebne dozvole ta mHE početi sa radom.

"Za nas je to značajan projekat koji će u dobroj mjeri podmiriti potrebe za električnom energijom, a da pritom neće praviti nikakve ekološke štete, i od kojeg će lokalna samouparava imati korist“, kazao je Šćekić.

Ideju za izgradnju male hidrocentrale na gradskom vodovodu u Beranama opoziciona vlast je u periodu od 2002. do 2006. godine kandidovala kod međunarodnih donatora, i taj projekat je prošao svu procedure i bio odobren.

Te godine, međutim, Demokratska partija socijalista je preuzela lokalnu vlast u Beranama, i iz nepoznatih razloga je tada odustala od gradnje.

Poslije smjene vlasti u ovom gradu i odlaska DPS-a u opoziciju, 2014. godine, nove vlasti, koju sada čine koalicija Zdravo Berane (SNP-DF) i Demokrate, pokrenuli su inicijativu za formiranje novog preduzeća za proizvodnju i distribuciju struje koje bi bilo u potpunosti opštinsko, a ne tajkunsko.

Tada je formirano prduzeće “Benergo“ doo, i zato se sada očekuje da iz prve hirocentrale na Mioljem Polju poteče struja.

“Tokom proteklih godina imali smo brojnih poteškoća i opstrukcija sa određenih adresa kada je u pitanju izgradnja hidroelektrane na gradskom vodovodu. No, napokon došlo se do valjanog rješenja. Oprema je postavljena i završeno priključenje elektrane na distributivni sistem. Sada se čekaju samo odgovarajuće dozvole da se elektrana pusti u rad”, rekao je Šćekić.

Iz lokalne uprave u Beranama ranije su ocijenili da se radi o korisnoj i isplativoj investiciji s obzirom da će elektrana “Miolje Polje” godišnje ostvarivati značajne prihode.

“Snaga ove male hidroelektrane biće oko 300 kilovata, što znači da će na godišnjem nivou proizvoditi struju u vrijednosti od oko 250.000 eura. Kao što je poznato, mi proizvedenu struju ne možemo direktno koristiti, već ćemo je usmjeravati ka elektroenergetskom sistemu Crne Gore. Ali, za novac koji budemo dobijali od prodaje struje iz ove minielektrane moći će da se podmire kompletni troškovi gradske rasvjete”, saopšteno je iz Opštine Berane.

Objašnjeno je da je mala elektrana “Miolje Polje“ izgrađena na takozvanoj prekidnoj komori gradskog vodovoda sa Merića vrela.

Prema najavama, u planu je izgradnja još jedne takva mini elektrane na kaludarsko-ržaničkom vodovodu, za koju je već dobijena saglasnost, dok su u fazi idejne razrade izgradnje mini elektrana na još nekim vodovodima.

“To je tehnički sve jednostavno, dok nema ni riječi o narušavanju ekološkog ambijenta i prirode“, kažu u Opštini Berane.

Oni vjeruju da će nekoliko mini hidroeltrana kao što je ova prva, u skorijoj budućnosti, donositi Opštini Berane prihod za pokrivanje utroška struje ne samo gradske rasvjete, već svih opštinskih institucija, posebno sportskog kompleksa, sa sportskom halom, kao najvećim potrošačem.

Gradili da spriječe dalju devastaciju prostora

Na teritoriji opštine Berane kompanije “Hidroenergija Montenegro“ je do sada izgradila više malih elektrana, kojima su u potpunosti devastirali prirodni ambijent rijeka Šekularske i Bistrice.

Ova kompanija je u vlasništvu Olega Obradovića sa četrdeset odsto akcija i Ranka Radovića sa šezdeset odsto. Radović je akcije navodno otkupio od biznismena Ranka Ubovića i Aleksandra Mijajlovića, koji važe za vlasnike “Bemaksa“

Njima je samo deset dana prije formiranja nove Vlade, stara Vlada produžila koncesije za izgradnju još sedam malih elektrana na Kaludarskoj rijeci u Beranama, ali su stanovnici sela Kaludra zaprijetili da će spriječiti početak gradnje malih elektrana na njihovoj rijeci.

Lokalno stanovništvo sela Šekular i Lubnice, gdje je Hidroenergija do sada izgradila više malih elektrana, kao ni grad Berane, od toga nisu imali nikave koristi, dok su vlasnici već zaradili milione eura.

Zato je Opština Berane odlučila da gradi male hidrocentrale na gradskom i drugim vodovodima većeg kapaciteta, kojima se ni na koji način ne narušava prirodni ambijent, a sav prihod ide u opštinsku kasu.

Bonus video: