Pešić ili Vuković na čelu Vojske?

Najozbiljniji kandidati su general-major Rajko Pešić, koji je trenutno na dužnosti direktora Direktorata za planiranje i politiku odbrane u Ministarstvu odbrane, i Darko Vuković koji je na dužnosti vojnog atašea Crne Gore u Velikoj Britaniji

53698 pregleda 473 reakcija 99 komentar(a)
Vuković, Foto: Siniša Luković
Vuković, Foto: Siniša Luković

Nakon što Savjet za odbranu i bezbjednost formalno razriješi general-majora Dragutina Dakića dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), vojska će dobit novog starješinu, šestog po redu načelnika NGŠ od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. Kao najizglednija rješenja za novog načelnika pominju se general-major Rajko Pešić i kapetan bojnog broda Darko Vuković, saznaju „Vijesti“ u krugovima bliskim vrhu Ministarstvu odbrane.

Iz Ministarstva odbrane nijesu odgovorili da li će ministarka, koja predlaže načelnika, birati između te dvojice oficira.

Nekadašnji oficir oklopno-mehanizovanih jedinica Vojske general-major Pešić je trenutno je na dužnosti direkora Direktorata za planiranje i politiku odbrane u Ministartsvu odbrane. Tokom karijere obavljao je niz dužnosti u zemlji i inostranstvu, među kojima i dužnosti vojnog atašea Crne Gore u SAD i vojnog predstavnika Crne Gore pri NATO i EU u Briselu.

Kandidat koji je završio Ratni koledž u SAD

Za njega je karakteristično, kako je rekao sagovornik “Vijesti”, da su ga bivši DPS ministri odbrane vrlo brzo unapređivali u veće činove i slali sa jedne na drugu odgovornu dužnost. Posljednji takav primjer desio se u maju ove godine kada je Pešić unaprijeđen u čin general-majora. Pešić je 2007-2008. obavljao je i dužnost sekretara Savjeta za odbranu i bezbjednost Crne Gore, u vrijeme kada su u njemu sjedjeli isključivo visoki funkcioneru DPS i SDP.

Izvori „Vijesti“ tvrde i da Pešić spada u grupu visokih oficira koji su u proteklom periodu slati na stručna usavršavanja mimo zakonskih propisa, a što je kao jedan od problema sa kojima se sada suočava u kadrovanju u VCG, u intervjuu „Vijestima“ istakla i aktuelna ministarka obrane Olivera Injac. Naime, general Pešič prema tvrdnjama izvora „Vijesti“ je 2009. poslat na Ratni koledž u SAD, na usavršavanje najvećeg, operativno-strategijskog nivoa, a da prije toga nije imao adekvatno usavršavanje komandno-štabnog nivoa što je nužan zakonski preduslov.

Pešiću je kao komando-štabno usavršavanje, od strane bivšeg rukovodstva MO, priznat kurs za komandira oklopno-mehanizovanog bataljona kojeg je on završio 2004., a što se ni u tadašnjoj VSCG nije smatralo komando-štabnom školom koja je tada trajala najmanje godinu, a u pojedinim slučajevima čak i dvije godine.

U službenoj biografiji Pešića na sajtu MO takođe nema potvrde da je završio komandno-štabnu školu prije nego je poslat na operativno-strategijsko usavršavanje u SAD.

Pešić
Pešićfoto: Siniša Luković

Bio zamjenik Jokiću, pa poslat u misiju

Drugo ime koje se pominje u krugovima bliskim vrhu MO, ali za kojeg izvori „Vijesti“ smatraju da ima manje izglede da bude postavljen za novog načelnika, je nekadašnji komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković. On je ranije kratko vrijeme bio i zamjenik načelnika Generalštaba VCG, kada je na toj dužnosti bio general Ljubiša Jokić.

Među profesionalnim vojnicima uživa ugled, a trenutno je na dužnosti vojnog atašea Crne Gore u Velikoj Britaniji.

Vuković kao ni Jokić, tada nije želio da radi protivno pravilima struke i nije se povinovao političkim pritiscima, zbog čega je smijenjen zajedno sa svojim tadašnjim šefom. General Jokić je penzionisan, ali to nije moglo biti učinjeno sa previše mladim Vukovićem, pa je on “sklonjen” iz Crne Gore na dužnost u Velikoj Britaniji gdje je ni od čega krenuo da formira vojno-diplomatsko predstavništvo pri crnogorskoj ambasadi u Londonu.

Vuković je spadao, rekao je sagovornik, među najsposobnije oficire mlađe generacije u nekadašnjoj Mornarici Vojske Jugoslavije gdje je kao profesionalni oficir počeo sredinom devedesetih, nakon završene Vojno-pomorske akademije u Splitu i Beogradu. Tokom karijere on je službovao na više ratnih brodova te je, nakon završene dvogodišnje Komandno-štabne škole u Beogradu, bio i na dužnostima u Štabu i Komandi Mornarice, a jedno vrijeme bio i komandant raketne fregate VPBR-33 “Kotor” i školskog broda MCG, jedrenjaka “Jadran”.

Nakon sticanja samostalnosti Crne Gore Vuković je nekoliko godina proveo na mjestu oficira za vezu VCG pri Strategijskoj komandi NATO za Evropu SHAPE u Monsu, a godinu dana je proveo na školovanju u SAD, gdje je pohađao Mornarički komandni koledž u Njuportu na Roud Ajlendu, studije koje u SAD imaju nivo najviše vojne, takozvane Škole nacionalne odbrane.

Tečno govori više stranih jezika, a njegov petogodišnji mandat na mjestu komandanta Mornarice VCG ostao je obilježen, kako je rečeno “VIjestima”, do sada najvećem nivoom aktivnosti tog vida VCG, brojnim realizovanim inicijativama za unapređenje međunarodne vojne saradnje, pogotovo sa mornaricama NATO-a, kao i obnovi i vraćanju u operativnu upotrebu više do tada zapuštenih ili neispravnih ratnih i pomoćnih brodova MVCG.

Sunovrat Mornarice

Nakon odlaska Vukovića sa njenog čela, MVCG je pod kapetanom bojnog broda Veskom Tomanovićem i aktuelnim komandantom, kapetanom fregate Goranom Đurkovićem, ponovno doživjela sunovart do mjere da trenutno ne raspolaže sa niti jednim ispravnim brodom, sem jedrenjaka “Jadran, koji je u stanju da isplovi i obavi zadatak na moru.

Do sada su na dužnosti načelnika Generalštaba bili general-potpukovnik Jovan Lakčević, admiral Dragan Samardžić, general-pukovnik Ljubiša Jokić, brigadni general Ilija Daković i general-major Dragutin Dakić. Od toga su se tri NGŠ promijenila u posljednje četiri godine za vrijeme mandata bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića (DPS).

General Ljubiša Jokić nije se zadržao na toj poziciji jer nije pristao na dalje urušavanje Vojske pod partijskim pritiscima DPS-a. Iskusni vazduhoplovac koji je 2005 - 2006. bio i posljednji NGŠ zajedničke Vojske Srbije i Crne Gore, je kao neko ko dolazi iz velikog i ozbiljnog sistema, odmah prepoznao sve probleme koje je zatekao u VCG i koji su bili produkt načina na koje su sistem odbrane vodili prevashodno nekadašnji ministar odbrane Boro Vučinić i dugogodišnji bivši NGŠ, admiral Dragan Samardžić.

Oni su se ticali lošeg rukovođenja i komandovanja, planiranja i upravljanje materijalnim i ljudskim resursima, takođe i slabog kolektivog vojnog duha, neodgovornosti i nediscipline a prvenstveno loših zakonskih rješenja. Jokić je insistirao da kao NGŠ, dobije šira zakonska ovlašćenja primjerena poziciji prvog čovjeka Vojske: veća komandna ovlašćenja, mogućnost da smijeni i i postavi oficira, kao i mogućnost da unepređuje makar podoficire jer je Ustavom propisano da oficire unapređuje i postavlja na dužnost Savjet za odbranu i bezbjednost.

To je inače, u svijetu jedinstveno rješenje u vođenju vojske jedne države, koja je članica NATO-a.

Suočen sa nespremnošću Jokića da „pod noge baci“ dignitet vojne profesije i pristane na izuzetno opasna rješenja iz izmijenjenog Zakona o VCG koje su ministru odbrane dale znatno šira ovlašćenja i ulogu NGŠ svele na „ministrovog potrčka“, te omogućavanje masovnog nekritičkog prijema civila na službu u VCG i davanje njima visokih oficirskih činova, Predrag Bošković je ubrzo smijenio Jokića.

Politička zloupotreba vojske

Na mjesto NGŠ Bošković je doveo prvo Dakovića kao privremeno, a potom i Dakića kao konačno rješenje za funkciju „ poslušnog prvog vojnika Crne Gore“. Upravo pod Dakićem, VCG je doživjela najveću do sada političku zloupotrebu od strane bivše vladajuće koalicije predvođene DPS-om, kao i pravu „kadrovsku katastrofu“ otpuštanjem ili prijevremenim penzionisanjem iskusnih i adekvatno školovanih oficira i podoficira, uz istovremeni intenzivan prijem i prevođenje u više oficirske i podoficirske činove, velikog broja DPS-u bliskih kadrova iz civilstva, od kojih gotovo niko nema završenu adekvatnu vojnu školu.

Zbog svega što je, zajedno sa Boškovićem, učinio na urušavanju kadrovske strukture VCG, nepotizma, klijentelizma i partijske zlouoputrebe vojske od strane bivšeg režima, nova ministarka obrane dr Olivera Injac je dosadašnjeg NGŠ, general-majora Dragutina Dakića pred novogodišnje praznike poslala u penziju. Uz njega je tada penzionisano još 12 viših oficira čina od majora do brigadnog generala. Da bi Dakić i formalno bio smijenjen sa dužnosti NGŠ, potrebno je da se održi sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost kojeg čine predsjednik države Milo Đukanović, predsjednik parlamenta Aleksa Bečić i premijer Zdravko Krivokapić, od kojih su se ova posljenja dvojica već izjasnili da su saglasni sa odlaskom Dakića sa dužnosti.

Ministarka je izrazila očekivanje da će ubrzo nakon novogodišnjih praznika Đukanović sazvati sjednicu Savjeta za odranu.

“Vjerujem da će brzo biti sjednica Savjeta, na kojoj će biti razriješen bivši načelnik, jer od toga zavisi imenovanje novog načelnika. Imajući u vidu da je predsjednik Savjeta, gospodin Đukanović 30. decembra dobio potpisanu dokumentaciju od strane predsjednika Vlade i Skupštine, koja sadrži i detaljno obrazloženje Ministarstva odbrane, očekujem da će odmah nakon praznika zakazati sjednicu Savjeta. Sjednice nisu održavane duži period, tako da postoji veliki broj predmeta (npr. postavljenja na dužnost, razrješenja od dužnosti, učešće u mirovnim misijama…) iz prethodnog perioda, dakle prije mog preuzimanja dužnosti ministra odbrane. Institucionalna odgovornost i efikasnost MO i VCG su ovdje u pitanju, jer zavise od odluka Savjeta, tako da vjerujem da je to dodatni podsticaj za predsjednika Savjeta da hitno zakaže sjednicu”, rekla je ona.

Bonus video: