Odluka Opštine Berane o držanju ljubimaca mimo zakona

Upravni sud poništio rješenje Opštine Berane, Inesa Gargović ne mora da ukloni “višak” pasa

5490 pregleda 129 reakcija 12 komentar(a)
Gargović zbrinjava pse godinama (iz arhive), Foto: Privatna arhiva
Gargović zbrinjava pse godinama (iz arhive), Foto: Privatna arhiva

Upravni sud donio je presudu kojom se poništava rješenje Opštine Berane i Inesa Gargović iz beranskog naselja Donje Luge oslobađa obaveze da broj pasa koje drži u dvorištu svoje kuće sa 24 svede na tri. Sud je, pored ostalog, ocijenio da Odluka o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca Opštine Berane, na osnovu koje je Gargović i upućeno rješenje, kao podzakonski akt, nije u skladu sa Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja.

Od početka ljeta prošle godine, Sekretarijat za inspekcijske poslove u Beranama donio je više rješenja prema kojem je Gargović trebalo da ukloni ili udomi najmanje 20 svojih pasa, od kojih neke ima deset godina i duže.

Prethodno je, nakon žalbi komšija, inspektor utvrdio je da Gargović u dvorištu porodične kuće uredno drži 24 psa, da su svi čipovani i upisani na njeno ime, sterilisani i vakcinisani, da je njeno dvorište propisno ograđeno i da se iz njega ne širi neprijatan miris.

Opština Berane krajem 2019. donijela je odluku o držanju ljubimaca, a šest mjeseci kasnije usvojene su i izmjene, pa su lokalne vlasti, bez osnova u Zakonu o zaštiti dobrobiti životinja, i jedini u Crnoj Gori, ograničili i broj životinja po domaćinstvu. Tako je, u zavisnosti od zone, u beranskoj opštini dozvoljeno držanje jednog do tri ljubimca. Od Gargović je traženo da “višak kućnih ljubimaca” ukloni ili udomi, odnosno da ih smjesti u sklonište za životinje.

Gargović je na rješenje ulagala žalbu, a slučaj je završio i pred Upravnim sudom. Zbog sporne odluke, upućena je i inicijativa Ustavnom sudu, a u tužbi se navodi i da je sporna odluka u slučaju Gargović primijenjena retroaktivno - psi su u centralnom registru ljubimaca u trenutku prijave već bili upisani na nju.

U nedavno donijetoj presudi sutkinje Biserke Bukvić, pored ostalog, piše da Zakon o zaštiti dobrobiti životinja ne propisuje broj životinja koji bi bio dopušten da se drži, te da i tužilac tužbom ukazuje da odluka o državnju ljubimaca, kao podzakonski akt, mora da bude u skladu sa zakonom.

“Odnosno da uslov propisan članom 11 stav 4 Odluke nije u skladu sa Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja”, piše u obrazloženju presude. Navodi se i da “osporeno rješenje ne sadrži jasne razloge, a dati razlozi su nerazumljivi”, navodi se u presudi i dodaje da je rješenjem koje je uručno Gargović “počinjena povreda pravila postupka”.

Sporni član Odluke o držanju ljubimaca na teritoriji Opštine Berane odnosi se na ograničenje broja životinja koje mogu biti držane u domaćinstvu.

“Vijesti” su ranije pisale i da u podgoričkom naselju Tološi Aco Novović drži 23 vuka. Iako držanje divljih životinja tretiraju drugi propisi, zajedničko s propisima o držanju ljubimaca je da se ni njima ne ograničava broj životinja po vlasniku. Nadležni od Novovića traže jedino da pribavi dozvolu za držanje i da životinje izmjesti na odgovarajuću lokaciju, uz ispunjene uslove za držanje vukova.

Bonus video: