Ćalasan po drugi put dobitnik Priznanja UCG: Podrška i predlog kolega je veliki lični iskorak u karijeri

Kada govori o uspjesima koji su mu posebno pričinili zadovoljstvo u protekloj 2020. godini, Ćalasan kaže da je njegov najveći profesionalni uspjeh što je imao priliku da sarađuje sa sjajnim studentima

3814 pregleda 39 reakcija 3 komentar(a)
Ćalasan i rektor UCG Danilo Nikolić, Foto: Univerzitet Crne Gore
Ćalasan i rektor UCG Danilo Nikolić, Foto: Univerzitet Crne Gore

Priznanje Univerziteta Crne Gore (UCG) za posebne doprinose u razvoju naučnoistraživačkog, stručnog i umjetničkog rada i međunarodnom pozicioniranju, na Elektrotehničkom fakultetu, po drugi put pripalo je doc. dr Martinu Ćalasanu, saopšteno je iz UCG.

"Svako priznanje prija, a svaka nagrada od matičnog fakulteta i Univerziteta obavezuje, motiviše i ohrabruje za budući rad. Elektrotehnički fakultet je predvodnik nauke u Crnoj Gori i sama podrška i predlog kolega je zaista veliki lični iskorak u karijeri, posebno imajući u vidu da sam i prošle godine bio dobitnik istog priznanja", kazao je Ćalasan.

Kada govori o uspjesima koji su mu posebno pričinili zadovoljstvo u protekloj 2020. godini, Ćalasan kaže da je njegov najveći profesionalni uspjeh što je imao priliku da sarađuje sa sjajnim studentima.

"Kada se u timu nalaze sjajni mladi istraživači kao što su Mihailo, Dražen, Milica, Ognjen, Katarina, Lazar, Nikola, Željko, Tamara i Danilo onda je naučni uspjeh zagarantovan. Prema tome, moja najveća satisfakcija su naučni uspjesi mojih studenata i njihova želja da sarađuju sa mnom. Sve prethodno ne bi bilo moguće bez saradnje i sa brojnim kolegama sa fakulteta", rekao je Ćalasan.

Posebno ističe važnost poziva brojnih kolega iz svijeta za saradnju.

"Ohrabrujuće je kada se na osnovu naučnih publikacija dobije poziv od svjetski poznatih istraživača za zajednički rad i rješavanje aktuelnih problema u sferi elektroenergetike, kao što su teme iz oblasti analize rada solarnih panela ili upravljanja frekvencijom u modernim elektroenergetskim sistemima. Štaviše, ove godine sam bio i član komisije za ocjenu jedne doktorske disertacije na Department of Electrical Engineering, University of Jaén, Jaén, Španija. Takvi pozivi znače da su naša naučna istraživanja veoma aktuelna i da imamo i znanja i mogućnosti da budemo čak i predvodnici u rješavanju određenih naučnih problema", kazao je Ćalasan.

Iz UCG je saopšteno da izraženo u brojkama, naučne rezultate Ćalasana predstavlja 11 radova u časopisima sa SCI/SCIE liste, jedan book chapter, jedna knjiga regionalnog izdavača, jedan rad u časopisu međunarodnog značaja, jedan rad u regionalnom časopisu, jedan rad u domaćem časopisu, pet radova na međunarodnim konferencijama, preko 25 odrađenih recenzija radova za časopise sa SCI/SCIE liste, mentorstvo na izradi dvije master teze, član komisije za odbranu 4 master teze itd.

"Ipak moram naglasiti da sve ove rezultate ne bi bilo moguće ostvariti bez timskog rada," zaključio je Ćalasan.

Bonus video: