Crnogorske NVO u Mreži omladinskih fondova

U toku projekta, koji će trajati 18 mjeseci, izabrane organizacije će dobiti mentorsku podršku u periodu od šest mjeseci.
101 pregleda 0 komentar(a)
NVO Prima, Foto: PR Centar
NVO Prima, Foto: PR Centar
Ažurirano: 25.12.2017. 15:17h

Tri crnogorske nevladine organizacije (NVO) koje se bave mladima biće izabrane za članice Mreže omladinskih fondova za Zapadni Balkan i Tursku, i dobiće mentorsku i finansijsku podršku u cilju poboljšanja omladinskih politika.

NVO Prima, koja je među osnivačima Mreže omladinskih fondova, organizovala je danas info sesiju za predstavnike zainteresovanih organizacija povodom poziva za nove članice te mreže.

Izvršna direktorica NVO Prima, Aida Perović Ivanović, kazala je da će, u svakoj od pet država u kojima se sprovodi projekat - Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Albaniji i Turskoj, biti odabrane po tri organizacije koje se bave pitanjima od važnosti za mlade, participacijom mladih i omladinskim politikama.

Prema njenim riječima, u toku projekta, koji će trajati 18 mjeseci, izabrane organizacije će dobiti mentorsku podršku u periodu od šest mjeseci.

"Proći će kroz pet obuka u Crnoj Gori. Takođe će imati svakog mjeseca sastanak na nacionalnom nivou, gdje ćemo pratiti omladinske politike, a oni će biti u prilici da saopšte predloge kako da se one što bolje implementiraju u narednom periodu“, navela je Perović Ivanović.

Nakon toga, kako je dodala, tokom 18 mjeseci tim NVO će biti obezbijeđen administrativni grant kako bi što efikasnije mogle da implementiraju te omladinske politike.

Današnjoj info sesiji su prisustvovali predstavnici 15 NVO a, prema riječima Perović Ivanović, kriterijumima je definisano koje organizacije "dolaze u obzir".

"To su manje i srednje razvijene organizacije, koje po statutu i svojim aktivnostima mogu da dokažu da se bave mladima i omladinskim politikama, da im je godišnji obrt između deset i 60 hiljada EUR i da su najmanje 12 mjeseci prije roka za prijavu registrovane i aktivne“, pojasnila je Perović Ivanović.

Ona je kazala da je rok za predaju aplikacija je 31. januar, a 28. februara će biti saopšteno koje su tri organizacije dobitnice grantova.

Istraživačica na projektu Mreža omladinskih fondova za Zapadni Balkan i Tursku, Aleksandra Gligorović, kazala je da je proces koji izabrane organizacije treba da prođu sveobuhvatan, pojašnjavajući da je kreiran na način da im pruži dodatno jačanje kapaciteta.

"OrganizaciJE treba da predlože svoj radni plan za tih 12 mjeseci na kojim poljima javne politike koja se tiče mladih će da rade. Kad budu izabrane, doći će do pregovora i njih će pratiti dodatna obuka, tako da će šest mjeseci NVO prolaziti specifične module koji se tiču strateškog planiranja organizacija, organizacionog menadžmenta“, navela je Gligorović.

Osim toga, kako je pojasnila, organizacije će proći posebnu obuku istraživanja u oblastima mladih i kreiranja javnih politika koje su bazirane na podacima i na dokazima.

"Naša ideja je da, kada ove organizacije, njih ukupno 15, prođu obuku i dobiju grantove, zajedno sa njima sprovodimo aktivnosti javnog zagovaranja“, istakla je Gligovorić.

Ona smatra da je jako važno da se organizacije iz zemalja u kojima se sprovodi projekat upoznaju sa sistemom Mreže omladinskih fondova koji postoji u Srbiji i Turskoj.

To je, kako je navela, sistem u kojem opštine i institucije podržavaju razvoj omladinskih fondova za mlade.

"Tokom programa će biti organizovana studijska posjeta tokom koje će izabrane organizacije moći da vide kako to funkcioniše, na koji način se pune budžeti i dijeli novac iz njih. Ideja omladinskih fondova je da se novac koji je prikupljen dalje dodjeljuje mladima i omladinskim organizacijama da sprovode aktivnosti“, pojasnila je Gligorović.

Ona je kazala da je budžetom pokriveno 89 odsto troškova, a da će 11 odsto organizacije morati same da snose.

"Totalni budžet za svih pet zemalja je oko 210 hiljada EUR, uključujući troškove obuka, a za same grantove će biti podijeljeno oko 188 hiljada“, navela je Gligorović.

Bonus video: