Otkrivena spomen-ploča revolucionaru Nikoli Lekiću

Spomen-ploču Lekiću, u ulici koja nosi njegovo ime, danas su otkrili Bogdanović i predsjednik Udruženja boraca NOB-a i antifašista Cetinja Stevan Radunović
120 pregleda 3 komentar(a)
Nikola Lekić spomen ploča, Foto: Prijestonica Cetinje
Nikola Lekić spomen ploča, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 25.12.2017. 14:54h

Ime i djelo Nikole Lekića ostaće trajno urezani u anale revolucionarnog i antifašističkog pokreta, služeći kao svijetli primjer, uzor i inspiracija budućim pokoljenjima – kazao je gradonačelnik Prijestonice, Aleksandar Bogdanović, na svečanom otkrivanju spomen-ploče istaknutom revolucionaru.

Spomen-ploču Lekiću, u ulici koja nosi njegovo ime, danas su otkrili Bogdanović i predsjednik Udruženja boraca NOB-a i antifašista Cetinja Stevan Radunović.

„Spomen-ploča koju danas otkrivamo doprinijeće dugovječnosti borbe za slobodu, jednakost i socijalnu pravdu, za čem se čitavog svog života borio revolucionar Nikola Lekić. On je ostao nepokolobljivi marksista, prolazeći zbog takvog opredjeljenja kroz mnogobrojna teška iskušenja koja su se nerijetko pretvarala u stradanje“, kazao je Bogdanović.

On je istakao da Cetinje, postavljanjem spomen-ploče, dokazuje da poštuje istoriju i djela svojih slavnih predaka, kao i da taj čin, na neki način, daje doprinos ispravljanju nepravde koja je svojevremeno učinjena sekretaru sreskog i pokrajinskog komiteta Komunističke partije Crne Gore.

Radunović je kazao da je Lekić bio izuzetan revolucionar i borac za ideje komunizma i za prava i slobodu Crne Gore, ali da se o njemu, nažalost, zna mnogo manje nego što su njegove zasluge.

„Zahvaljujući angažovanju Lekića, Komunistička organizacija u Crnoj Gori postala je izuzetno jaka i bila je svojevrsna škola koja je regrutovala najznačajnije partijskse kadrove čija je uloga nezmjenjiva, ne samo na teritoriji Crne Gore, nego i Jugoslavije“, rekao je Radunović.

On je podsjetio kako se Lekić, uporedo sa komunističkim idejama, zalagao i za povratak prava i statusa Crne Gore koji je bio ugrožen nakon ujedinjenja 1918. godine, kao i da je sticajem nekih okolnosti, izgubio pozicije u partiji i čak bio isključen iz njenih redova.

„Njegov odnos prema partiji i prema borbi za slobodu Crne Gore time nije promijenjen već je nastavio i dalje da djeluje, pa je učestvovao i u Trinaestojulskom ustanku, i u martovskim demonstracijama, i na kraju, učestvovao je u bici na Pljevljima gdje je i poginuo“, kazao je Radunović.

U ime porodice Lekić prisutne je pozdravio Nenad Lekić.

Nikola Lekić rođen je na Cetinju 1909. godine. Diplomirao je na Visokoj komercijalnoj školi u Zagrebu , gdje je postao član Komunističke partije Jugoslavije 1931. godine.

Bio je sekretar Pokrajinskog komiteta Komunističke partije Jugoslavije za Crnu Goru, Boku, Sandžak, Kosovo i Metohiju.

Hapšen od vlasti zbog komunističkih aktivnosti, proveo je dvije godine u zatvoru. Organizovao je više masovnih skupova i demonstracija protiv tadašnjih vlasti.

Poginuo je u bici na Pljevljima 1.decembra 1941. godine kao „nepartijski boljševik“.

Bonus video: