Hitna nabavka antigenskih testova trajala dva mjeseca

“Montefarm” je sredinom decembra raspisao pregovarački postupak, a krajem godine donesena je odluka po kojoj je najpovoljnija ponuda kompanije Osmi red – 87.500 testova za 700.000 eura

15136 pregleda 4 komentar(a)
Mnogi domovi zdravlja bili bez testova (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Mnogi domovi zdravlja bili bez testova (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Zdravstvena ustanova “Montefarm” potpisala je prije dva dana ugovor o nabavci brzih antigenskih testova, vrijedan skoro 700.000 eura. Posao je dodijeljen kompaniji Osmi red, a biće nabavljeno 87.500 testova. Novac za ovu vrstu dijagnostike iz budžeta je izdvojen još prije dva mjeseca, a trebalo je nabaviti količine testova dovoljene za novembar.

Međutim, tender nije okončan na vrijeme, pa su mnogi građani bili prinuđeni da ovu vrstu dijagnostike rade u privatnim zdravstvenim ustanovama, gdje brzi antigenski test košta 25 eura.

Bivša Vlada je 6. novembra odlučila da iz tekuće budžetske rezerve preusmjeri 700.000 eura za nabavku brzih antigenskih testova. “Montefarm” je u drugoj polovini novembra raspisao hitni tender za nabavku, ali ga je ubrzo povukao. Iz te ustanove nisu odgovorili “Vijestima” zbog čega je tender povučen, već su kazali da će raspisati novi.

U međuvremenu, pojedini domovi zdravlja ostali su bez ovih testova, pa su bili prinuđeni da traže donacije, dok su ih neke bolnice nabavljale iz sopstvenih sredstava.

“Montefarm” je sredinom decembra raspisao pregovarački postupak, a krajem godine donesena je odluka po kojoj je najpovoljnija ponuda kompanije Osmi red – 87.500 testova za 700.000 eura. Ta firma bi, po zaključenju ugovora, „Montefamu“ trebalo da dostavi 20.000 testova, a posle mjesec ostatak.

Nema povećanog prijema pacijenata na sjeveru

Iako svakodnevno pregledaju veliki broj pacijenata u kovid ambulantama, u beranskoj bolnici nema povećanog prijema pacijenata koji zahtijevaju hospitalizaciju, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović. Ona je juče obišla kovid odjeljenje u Opštoj bolnici u Beranama, kao i stacionar u Domu zdravlja u Rožajama.

‘’Danas prilikom posjete beranskoj bolnici obišla sam sve pacijente u COVID odjeljenju bolnice kojih u ovom trenutku ima 33 od ukupno 84 postelje opredijeljene za kovid bolesnike. Od tih 33 pacijenta, tri su trenutno životno ugrožena, osam je sa teškom kliničkom slikom, ostali su trenutno u stabilnom stanju. Od kolega koji su svakodnevno na prvoj liniji odbrane, saznala sam da se veliki broj pacijenata na dnevnom nivou pregleda u ambulantama, da je odlazak i dolazak pacijenata u bolnicu dinamičan, ali da se broj onih koji su na bolničkom liječenju u poslednje vrijeme ne povećava”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je ocijenila da rožajski dom zdravlja pruža veći broj servisa i da je u junu u toj ustanovi liječeno 11 kovid bolesnika.

“Sada je trenutno 29 kovid pozitivnih pacijenata na svakodnevnom tretmanu u dijelu stacionara koji je pretvoren u dnevnu bolnicu i obezbijeđen je odgovarajući broj kreveta, koji su u svakom trenutku spremni da prime eventualne pacijente koji su u pogoršanju. Teški pacijenti koji zahtijevaju ozbiljan monitoring i dvadesetčetvoročasovno praćenje anesteziologa, upućuju se u Opštu bolnicu Bijelo Polje i Opštu bolnicu Berane“, zaključila je Borovinić Bojović.

Pozitivne 502 osobe, sedam preminulo

Na novi koronavirus pozitivne su još 502 osobe, dok je preminulo sedam kovid pozitivnih pacijenata.

Najviše novih slučajeva, njih 220, registrovano je u Podgorici. Iz Nikšića su 42 novopozitivna, Bijelog Polja 31, Kotora 30, Berana 27, Budve 21, Bara 20, Kotora 18, Herceg Novog 17, Cetinja 16, Rožaja 13, Danilovgrada devet, Pljevalja i Andrijevice po osam, Kolašina sedam, Tuzi pet, Plužina četiri, Plava tri, Mojkovca po dva, Ulcinja jedan.

Od posljedica obolijevanja od kovida-19 preminulo je još sedam pacijenata - tri iz Podgorice, te po jedan iz Herceg Novog, Pljevalja, Nikšića i Budve. Najmlađi je imao 52, a najstariji 91 godinu.

Bonus video: