obišli ugrožene poplavama

Stijović obećao pomoć za mještane Žabljaka Crnojevića

Mještani su uputili molbu ministru da im se obezbijedi pristup vodovodu, jer nemaju pijaću vodu, iako se nalaze na samo dva kilometra od regionalnog vodovoda

3399 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo
Foto: Ministarstvo

Delegacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na čelu sa ministrom Aleksandrom Stijovićem je posjetila Žabljak Crnojevića i razgovarala sa mještanima ugroženim od poplava kako bi im ponudila adekvatnu pomoć i podršku.

Stijović je, kako je saopšteno, obećao pomoć koja će biti obezbijeđena u vidu stočne hrane i sijena na zahtjev domaćinstava koja su pretrpjela štetu od poplava i koja im je tom prilikom uništila dio zaliha. Takođe, dogovoreno je da će Ministarstvo u skladu da dobrom praksom pomoći u saniranju štete domaćinstvima koju su pretrpjeli u stočnom fondu.

Mještani su, kako navode iz ministarstva, uputili molbu ministru da im se obezbijedi pristup vodovodu, jer nemaju pijaću vodu, iako se nalaze na samo dva kilometra od regionalnog vodovoda.

Stijović i građani su se, dodaje se, saglasili da nedostatak vode za piće predstavlja najveći problem tog podneblja i nepremostivu prepreku za razvoj Žabljaka Crnojevića kao turističke destinacije i mjesta adekvatnog za život građana u 21. vijeku.

"Ministru Aleksandru Stijoviću je od strane mještana takođe predočeno da su sva ranija obraćanja prethodnom resornom ministru bila bez rezultata i ostala samo na obećanjima da će problem biti riješen", navodi se u saopštenju.

Stijović je mještane Žabljaka Crnojevića zamolio da se obrate pisanim putem i da će u dogovoru sa nadležnim službama vidjeti kakva mogućnost postoji da se konačno trajno riješi problem vode na tom podneblju.

"Ministar se saglasio sa mještanima da Žabljak Crnojevića posjeduje izuzetno bogato istorijsko nasljeđe, da se nalazi u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, na samoj granici Glavnog grada Podgorica i Prijestonice Cetinje a da je nedopustivo zaboravljen od svih."

Mještani su se, dodaju iz ministarstva, požalili da je Žabljak Crnojevića, koji je na Uneskovoj listi, između ostalog i istorijska kolijevka Crne Gore, ali da i pored toga nikada nije "pogledana na adekvatan način od prethodnih vlada".

"Česta pojava jeste da domovi tog dijela Crne Gore nemaju napajanja električnom energijom po nekoliko dana, a da čak ni putokazi nijesu adekvatno uređeni. Put je uništen, šljunak se eksploatiše, što govori da su mještani prepušteni samo sebi. Ministar Aleksandar Stijović je uvjerio da ubuduće to neće biti tako već da će Žabljak Crnojevića izgledati u skladu sa njegovim vjekovnim značajem za Crnu Goru", zaključuje se u saopštenju.