Evropsko priznanje za Bjelicu i Popovića

Popović će nagradu dobiti na ovogodišnjem FIEP kongresu u Hrvatskoj, a Bjelica godinu kasnije, na FIEP kongresu u Finskoj

3599 pregleda 16 komentar(a)
Popović i Bjelica, Foto: UCG
Popović i Bjelica, Foto: UCG

Prestižna nagrada "FIEP Europe Thulin Award", priznanje najstarije evropske asocijacije u oblasti fizičkog vaspitanja - FIEP EUROPE, biće dodijeljena dvojici crnogorskih naučnika: prof. dr Dušku Bjelici i prof. dr Stevu Popoviću, profesorima Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, saopšteno je iz UCG.

Popović će, kako navode, nagradu dobiti na ovogodišnjem FIEP kongresu u Hrvatskoj, a Bjelica godinu kasnije, na FIEP kongresu u Finskoj.

Iz UCG podsjećaju da je "FIEP Europe Thulin Award" priznanje ustanovljeno 2010. godine i predstavlja evropsko priznanje kojim se nagrađuju "najpoznatije ličnosti iz oblasti fizičkog vaspitanja koje su dale veliki doprinos razvoju fizičkog vaspitanja na nacionalnom i na evropskom nivou."

"Dosadašnji dobitnici ovog priznanja su bili Gherghe Balint (Rumunija), Domingo Blazquez Sanchez (Španija), Rose - Marie Repond (Švsajcarska), Vida Volbekiene (Litvanija), Ivan Prskalo (Hvatska), Jela Labudová (Slovačka), Enric Sebastiani Obrador (Španija), Igor Nikolayevich Nikulin (Rusija), Karel Fromel (Češka), Alekseevna Elizaveta Bogacheva (Rusija), Vladislav Mužík (Češka), Hubert Eschette (Luksemburg), Ljudmila Buraja (Rusija), Jana Vašíčková (Češka), Rafael Nebot I Villar (Španija), Merce Mateu Serra (Španija), Uwe Puehse (Švajcarska) i Verobljub Stanković (Srbija)", navode iz UCG.

FIEP (Federation Internationale D"education Phisique) je osnovan 1923. godine u Briselu sa ciljem da promoviše razvoj širokog spektra aktivnosti u oblasti fizičkog vaspitanja i sporta, sporta za sve, fitnesa i zdravlja, rekreacije, kao i snalaženja u prirodi, za ljude svih uzrasta i nacija u cijelom svijetu, kao i da podstakne i doprinese međunarodnoj saradnji u ovim oblastima.

Bonus video: