Pešić: Hvala kolektivu fakulteta što je prepoznao moj naučni doprinos

„Vjerujem da smo uspjeli da bar malo osvijetlimo jedinstvenost i ugroženost vodenih ekosistema Crne Gore“, kazao je nagrađeni profesor PMF-a

4097 pregleda 1 komentar(a)
Pešić i rektor UCG-a Danilo Nikolić, Foto: UCG
Pešić i rektor UCG-a Danilo Nikolić, Foto: UCG

Biti najbolji na fakultetu kao što je Prirodno-matematički fakultet, koji baštini izuzetnu tradiciju naučnog rada i koji je prepoznatljiv i van granica Crne Gore, sigurno je poseban izazov, kazao je profesor tog fakulteta prof. dr Vladimir Pešić.

Pešić je dobitnik Priznanja Univerziteta Crne Gore za posebne doprinose u razvoju naučnoistraživačkog, stručnog i umjetničkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta, a za to priznanje predložilo ga je Vijeće Pirorodno-matematičkog fakulteta.

Pešić je, podsjećaju iz UCG-a, u 2020. objavio 11 radova u Q1 časopisima, od čega je na četiri rada prvi autor. Takođe, pet njegovih radova su u Q2 časopisima, dok je na tri rada prvi autor.

„U ovoj godini posebnu satisfakciju mi je predstavljalo publikovanje knjige The Rivers of Montenegro (Rijeke Crne Gore) koju je publikovao Springer Nature. S ovom knjigom, kao i knjigom The Skadar Lake Environment (Životna sredina Skadarskog jezera), koju je publikovao takođe Springer Nature vjerujem da smo uspjeli da bar malo osvijetlimo jedinstvenost i ugroženost vodenih ekosistema Crne Gore“.

Pešić očekuje da će u narednoj godini završiti još dvije knjige u izdanju Springer Nature. Riječ je o knjigama The Rivers of Serbia (Rijeke Srbije), na kojoj je ko-editor i knjiga The Small Water Bodies of the Balkans, o malim vodenim staništima (izvorima, potocima, barama i lokvama) Balkana i njihovom značaju, na kojoj je glavni urednik, dodaju iz UCG-a. „Nagrada za najboljeg naučnika na Prirodno-matematičkom fakultetu mi znači i zahvalan sam kolektivu fakulteta što je prepoznao moj naučni doprinos fakultetu i univerzitetu“, zaključuje Pešić.

Bonus video: