Bolnica u Pljevljima nezakonito zaposlila sedmoro

Agencija utvrdila kršenje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja

15375 pregleda 7 komentar(a)
Opšta bolnica u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Opšta bolnica u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da je Opšta bolnica u Pljevljima prekršila zakon time što je u vrijeme izborne kampanje zaključila ugovore o privremenim i povremenim poslovima sa sedam osoba za radna mjesta kojih nema u sistematizaciji. To stoji u odluci koju potpisuje direktorica Jelena Perović.

Ova institucija nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora koji su održani 30. avgusta, dobila je prijavu u kojoj stoji da su u tom periodu Opšta bolnica i RTV Pljevlja vršili masovno zapošljavanje.

Iz Opšte bolnice Agenciji su dostavili izjašnjenje u kojem je, pored ostalog, navedeno da su bili “primorani da angažuju radnike iz razloga lakše borbe sa pandemijom izazvanom kovid-19 virusom i da smatraju da nijesu prekršili zakonske norme”.

U dokumentu se ističe da su to uradili u skladu sa Zakonom o radu.

U obrazloženju ASK-a, međutim, navodi se da drugačije odredbe Zakona o radu ne mogu osloboditi bolnicu od primjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Ističu da je Zakon o finansiranju izbornih kampanja leks specijalis i primjenjuje se za vrijeme izborne kampanje i svi obveznici zakona ga u tom periodu moraju poštovati, te samim tim ne smiju zaposliti putem ugovora o privremenim i povremenim poslovima nijedno lice na radno mjesto koje nije sistematizovano.

Ova javna zdravstvena ustanova na nesistematizovanim radnim mjestima u tom periodu zaposlila je tri radnika na obezbjeđenju, dva radnika - sprovodnika pacijenata i dva radnika na pranju veša.

Članom 44 Zakona, koji se odnosi na zapošljavanje, navodi se između ostalog da u periodu od raspisivanja do dana održavanja izbora mogu se izuzetno zaposliti lica radi obezbjeđivanja neometanog i redovnog odvijanja i funkcionisanja procesa rada tih organa “samo ako je to predviđeno aktom o sistematizaciji radnih mjesta”.

Članom 64 propisano je da je za kršenje Zakona u tom dijelu propisana novačana kazna za pravno lice od 5.000 do 20.000 eura, a za odgovorno lice od 200 eura do 2.000 eura.

ASK je utvrdio i da je “Oki air broadcasting” prekršio isti Zakon, ali u dijelu koji se tiče nedostavljanja u zakonskom roku od 10 dana cjenovnika usluga medijskog oglašavanja u izbornoj kampanji. Iz te kompanije kazali su da im je mejl ASK-a kojim se podsjećaju na zakonsku obavezu završio u spamu.

Bonus video: