Podgorica u znaku izgradnje kružnih tokova

Ukupna vrijednost radova procjenjuje se na oko 2,5 miliona eura

14455 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Na raskrsnici Bulevara Svetog Petra i Ulice Džordža Vašingtona kružni tok planiran još 2016., Foto: Luka Zeković
Na raskrsnici Bulevara Svetog Petra i Ulice Džordža Vašingtona kružni tok planiran još 2016., Foto: Luka Zeković

U Podgorici će ova godina biti u znaku izgradnje kružnih raskrsnica, od kojih se pojedine najavljuju godinama, poput one na ukrštanju Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i Džordža Vašingtona.

Ukupna vrijednost radova procjenjuje se na oko 2,5 miliona eura. To se zaključuje iz Programa uređenja prostora glavnog grada za 2021. godinu, koji je usvojen na sjednici početkom decembra prošle godine.

Kružna raskrsnica na ukrštanju Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i Džordža Vašingtona pominje se od 2016. godine, planirana je za vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića i trebalo je da bude prva koja je napravljena dok je bio na čelu grada.

Sve dotadašnje urađene su za vrijeme vladavine Miomira Mugoše. Prema podacima iz programa, radovi na izgradnji te kružne raskrsnice koštali bi 560.000 eura.

Nedaleko od te lokacije, planiran je još jedan kružni tok i to na ukrštanju Bulevara Džordža Vašingtona i Moskovske ulice.

Pored toga, planirano je da se dodatna traka napravi od ukrštanja Dalmatinske ulice sa Bulevarom Džordža Vašingtona do Moskovske ulice, a kompletna investicija sa kružnom raskrnicom koštala bi 530.000 eura.

Kružna raskrsnica planirana je i na ukrštanju Ulice Baku i Ulice Meše Selimovića, a ta investicija bi koštala 600.000 eura. Kružna raskrsnica je planirana i na Ulici 27. marta na Zabjelu.

Usko grlo i saobraćajne gužve u Ulici Vojislavljevića na Zabjelu mogle bi da postanu prošlost, a građani napokon da odahnu.

Na toj trasi planirana je rekonstrukcija mosta i kružnog toka, a u dokumentaciji se navodi da bi ove godine prva faza rekonstrukcije Ulice Vojislavljevića koštala milion eura.

Na Zabjelu je u planu još jedan kružni tok i to u Ulici 27. marta. Na Starom aerodromu je predviđena izgradnja kružnog toka na raskrsnici Bulevara Josipa Broza i Zmaj Jovine ulice, projekat vrijedan 450.000, i na ukrštanju Veljka Vlahovića i Pera Ćetkovića za šta je potrebno 400.000 eura.

Predviđena je izgradnja ulice koja bi spajala Njegoševu i Hercegovačku ulicu. Ta saobraćajnica u planu je godinama, a 2016. za potrebe izgradnje za eksproprijaciju je bilo predviđeno da se izdvoji 92.704 eura.

Sama izgradnja, kako piše u programu uređenja koštala bi 83.000 eura, a prethodnih godina su predstavnici opozicije i mnogi građani pitali zbog čega je ta saobraćajnica potrebna.

Ulica bi prolazila sa dvorišne strane zgrade gdje je hotel “Carine”.

Bokeška košta 377.000

Rekonstrukcija Bokeške ulice od Stanka Dragojevića do Njegoševe ulice, koja je počela 12. januara, koštaće 377.000 eura. Rok za izvođenje radova je 120 dana, kazali su ranije iz Glavnog grada.

Planirana je izgradnja novih trotoara od kamena, sadašnja kolovozna površina biće pokrivena granitnim pločama, a biće ugrađena i potpuno nova vodovodna i atmosferska infrastruktura, telekomunikaciona kanalizacija i javna rasvjeta.

“Ugostitelji će dobiti veći prostor za obavljanje svojih djelatnosti, a nadstrešnice budućih terasa, koje će biti odvojene od objekata, biće unificirane”.

Bonus video: