boravio na vezu na operativnoj obali Port of Adria

MUP tvrdi da nije otjerao kruzer, već samo radio po zakonu

Zbog važećih zakonskih propisa nisu mogli da izađu u susret zahtjevu vlasnika kruzera “Norwegian Spirit“ da se brodu dozvoli uzimanje goriva direktno iz autocisterni. Izbjegli pitanje o šteti nanesenoj državi i privredi

20422 pregleda 53 reakcija 41 komentar(a)
Foto: Čitalac Vijesti
Foto: Čitalac Vijesti

Iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore saopštili su da zbog važećih zakonskih propisa nisu mogli da izađu u susret zahtjevu vlasnika kruzera “Norwegian Spirit“ da se tom brodu dozvoli uzimanje goriva direktno iz autocisterni, dok boravi na vezu na operativnoj obali Port of Adria, u akvatorijumu Luke Bar.

Zbog toga je ovaj brod od 75.904 bruto-tone a na kojem je bilo i preko hiljadu članova posade, u subotu napustio Bar i otplovio za luku Augusta na Siciliji.

“Norwegian Spirit“ je u Bar doplovio 24. novembra prošle godine sa namjerom da bude stavljen u raspremu zbog krize u svjetskoj kruzing industriji, izazvane pandemijom koronaviruisa. Brod je po planu njegovog vlasnika, američko-norveške kompanije “Norwegian Cruise Line” (NCL) u Crnoj Gori u rapremi trebalo da ostane najmanje do aprila, što je bila izuzetna prilika da od pružanja raznih usluga tom kruzeru i njegovoj posadi, zaradi ne samo država kroz brojne takse i poreska davanja, već i veliki broj privrednih subjekata, ne samo u Baru. Procjene su da je NCL, plaćajući takse državi, usluge i snabdijevanje svog broda od 24. novembra do 9. januara kada je “Norwegian Spirit“ napustio Bar, ostavio najmanje milion eura.

Da je brod ostao do aprila kako je to prvobitno bilo planirano, prihodi koje bi od njega ostvarila crnogorska ekonomija bili bi još najmanje između pet i šest miliona eura. Sve to je, međutim, izgubljeno zbog nespremnosti Direktorata da da saglasnost na snabdijevanje broda gorivom, na način koji bi za brod bilo sigurno u pomoračkom smislu.

“Shodno članu 10 Zakona o prevozu opasnih materija, utovar i istovar opasnih materija na željezničkim stanicama, u lukama i pristaništima, kao i na aerodromima, vrši se na posebnim mjestima koja određuje organ državne uprave nadležan za poslove zaštite i spasavanja, uz saglasnost organa državne uprave nadležnog za poslove saobraćaja i pomorstva i organa uprave nadležnog za poslove životne sredine. Shodno navedenom, MUP je odredio lokacije u Luci Bar za obavljanje poslova utovara i istovara opasnih materija, koje ispunjavaju tehničke standarde, u skladu sa propisima. S tim u vezi, shodno zakonskoj proceduri, u Luci Bar je moguće vršiti navedene radnje samo na mjestima koja su dobila odobrenje od ministarstva, a u skladu sa tehničkim propisom. Napominjemo da za lokaciju koju ste naveli (gat kojim gazduje AD Port of Adria – prim. aut.) ne postoji odobrenje izdato od strane MUP-a Direktorata za vanredne situacije. Takođe, napominjemo, da je dana 5. 1. tekuće godine izvršeno snabdijevanje gorivom sa dozvoljene lokacije, uz primjenu svih mjera bezbjednosti“, saopšteno je juče „Vijestima“ iz MUP-a.

Oni su odgovore na pitanja koja su “Vijesti“ u ponedjeljak poslale Direktoratu, dostavili tek juče, nakon što je objavljen tekst u vezi sa ogromnom finansijskom štetom koju su država i privreda pretrpjeli svojevrsnim istjerivanjem kruzera iz Bara.

Direktor Direktorata Mirsad Mulić (DPS) prije nego što je tekst objavljen, oćutao je pitanja koja su mu poslale „Vijesti“ i nije saopštio ko je konkretno odgovoran za ovakav postupak Direktorata kojim on rukovodi, te u vezi sa tim ko će snositi posljedice za štetu pričinjenu ekonomiji.

Iz MUP-a su napomenuli da je 5. januara “izvršeno snabdijevanje gorivom kruzera “Norwegian Spirit” sa dozvoljene lokacije, uz primjenu svih mjera bezbjednosti”, aludurajući na činjenicu da je toga dana, zapovjednik velikog kruzera koji je već bio pred vanrednom situacijom zbog mogućeg nestanka goriva jer su mu tankovi bili skoro potpuno ispražnjeni, svoj brod odveo na obližnju Jugopetrolovu stanicu za snadbijevanje brodova gorivom (bunker) u Luci Bar i tamo napunio samo manju količinu.

Naime, “Norwegian Spirit” je tog dana bio prinuđen da uz maksimalne napore, pristane na malom molu od oko 40 metara dužine pred Jugopetrolovom bunker-stanicom sa unutrašnje strane glavnog lukobrana u Baru i tu ostane nekoliko sati u vrlo opasnom položaju za kruzer dugačak 270 metara i širok preko 23 metra, koji se na tako malom molu uopšte ne može sigurno vezati. Sve to trajalo je nekoliko sati dok je kruzer uzeo samo 430 kubika goriva što mu je bilo dovoljno da par dana kasnije, stigne do luke u Siciliji.

Svo to vrijeme dok je u brodske tankove sa Jugopetrolove bunker-stanice dolazilo gorivo tempom od samo 700 litara u minuti, što je njen maksimalan kapacitet, za zapovjednika i posadu “Norwegian Spirita” bilo je veoma uznemirujuće iskustvo jer je trebalo kontrolisati, u pomoračkom smislu nesigurno vezan brod, prepušten neplaniranom uticaju vjetra na vrlo izloženoj poziciji.

Samo zbog ovakve akcije kapetana američko-norveškog kruzera, izbjegnuta je sramota i skandal internacionalnih razmjera u kojem bi se Crna Gora našla da je “Norwegian Spirit“ ostao bez goriva na vezu u Port of Adria dijelu luke Bar, jer mu Direktorat nije dozvolio da se tamo gdje je brod sigurno vezan, direktno iz autocisterni Jugopetrola, snabdije gorivom. U tom bi slučaju kruzer ostao bez pogona i bez napajanja strujom jer ne bi mogli raditi njegovi dizel-agregati, što bi onda bilo i katastrofalno za uslove života preko hiljadu članova posade. Tada bi Crna Gora bila bukvalno izbačena na međunarodni stub srama i izložena diplomatskoj reakciji nekoliko desetina zemalja čiji su državljani među članovima posade kruzera koga su crnogorske vlasti dovele u opasnost u crnogorskoj luci.

Na pitanje da li su svjesni štete koju je Direktorat napravio državi i privredi, te ko će za to snositi odgovornost, iz MUP-a su samo ponovili da je 5. januara „izvršeno snabdijevanje gorivom traženih količina sa dozvoljene lokacije, odnosno mjesta određenog za utovar, koje ispunjava sve potrebne tehničke zahtjeve, na bezbjedan način“.

“Napominjemo da nije postojao bilo kakav problem za dalje snabdijevanje gorivom“, saopštili su iz MUP-a.

Našli mogućnost za MCG, NATO i brodove bogataša

Direktorat nije do sada pravio ovakve probleme u više sličnih situacija kada su razni brodovi na gatovima u Luci Bar uzimali gorivo direktno iz autocisterni, kao što je to bio slučaj sa brodovima Mornarice VCG, ili stranim ratnim brodovima zemalja NATO koji su dolazili u posjete Crnoj Gori, odnosno stranih superjahti koje su iz autocisterni tankovale gorivo na gatovima Porto Montenegra u Tivtu. Iz MUP-a sada tvrde da se ti slučajevi ne mogu upoređivati sa onim “Norwegian Spirita“.

“Nije bilo sličnih okolnosti u ranijem periodu za koje je Direktorat dao odobrenje. Takođe, Direktorat nije dao odobrenje za snabdijevanje gorivom NATO broda, kao ni bilo kojih drugih plovila. Saglasnosti koje ste naveli u pitanju, mogle su biti date na osnovu drugih propisa (a koji ne definišu samo mjesto utovara/istovara) u kojima je izdavanje istih prepoznato“.

To bi značilo da se ranije za MCG, NATO i bogate klijente Porto Montenegra mogla naći zakonska mogućnost da se izađe u susret njihovim potrebama, ali se iz nepoznatih razloga, tako nešto nije moglo uraditi za “Norwegian Spirit“.

Preporučujemo za Vas