Pisonero: Zapošljavanje se mora zasnivati na profesionalizmu i kompetencijama

“Kao što je ranije rečeno, iako su mjesta ministara i državnih sekretara politička imenovanja, sva ostala imenovanja moraju proći kroz postupak zapošljavanja koji se primjenjuje na državne službenike“

4839 pregleda 7 komentar(a)
Foto: BETAPHOTO
Foto: BETAPHOTO

Reforma javne uprave, kao jedan od osnova procesa proširenja, i dalje ostaje prioritet, nadovezujući se na solidan rad i dostignuća koja su sprovedena u toj oblasti, uključujući snažnu finansijsku podršku Evropske unije, poručila je portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero Hernandez.

Ona je za Televiziju Crne Gore, upitana da prokomentariše najavljenu raspodjelu mjesta na rukovodećim poslovima u državnim kompanijama, prema rezultatima izbora, rekla da se zapošljavanje mora zasnivati na profesionalizmu i kompetencijama.

“Kao što je ranije rečeno, iako su mjesta ministara i državnih sekretara politička imenovanja, sva ostala imenovanja moraju proći kroz postupak zapošljavanja koji se primjenjuje na državne službenike“, kazala je Pisonero Hernandez, prenosi Portal RTCG.

Ta imenovanja se, kako je navela, moraju se zasnivati na profesionalnim, nepristrasnim i meritornim kriterijumima, u skladu sa crnogorskim Zakonom o državnim službenicima i namještenicima i evropskim principima javne uprave.

Iz EK su i ranije saopštili da su depolitizovane i profesionalne javne institucije od najveće važnosti za efikasnu, nezavisnu i uslužno orijentisanu javnu upravu, koja uživa povjerenje javnosti.

Bonus video: