Revitalizacija plaže na Adi Bojani mogla bi koštati do 4,42 miliona eura

Petković je kazao da se vraćanje nekadašnje širine plaže ne može postići samo napisanjem velikih količina pijeska na obalu, te da je neophodno makar izgraditi “napere”

28447 pregleda 45 reakcija 18 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Arhiva
Ada Bojana, Foto: Arhiva

Revitalizacija plaže na Adi Bojani mogla bi da košta od 3,2 do 4,42 miliona eura, koliko iznose procjene prof. dr. Save Petkovića, autora Studije očuvanja i revitalizacije plaže na Adi Bojani, koja je predstavljena danas.

Studija, kako su kazali iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma na čijem je čelu prof. dr Ratko Mitrović nije obavezujuća i biće razmotreni i drugi predlozi.

Petković je kazao da se vraćanje nekadašnje širine plaže ne može postići samo napisanjem velikih količina pijeska na obalu, te da je neophodno makar izgraditi “napere”. Za jedan takav “Morsko dobro”, kako su kazali iz tog preduzeća, već je objavilo javni poziv i u toku sljedeće sedmice trebalo bi da bude potpisan i ugovor sa izvođačem radova. Izrada tog napera dio je hitnih mjera koje je Petković tadašnjem resoru održivog razvoja i turizma predao krajem novembra.

revizalizacija ada
foto: Damira Kalač

On je danas prezentovao tri rješenja u okviru Studije. Prema grubim procjenama, prvo je rješenje izgradnja jednog napera dužine 340 metara, a za to rješenje i izgradnju plaže dužine 730 metara i širine oko 75, potrebno je nasuti i oko 250.000 kubnih metara pijeska na dijelu erodirane plaže. Realizacija tog scenarija koštala bi 3,2 miliona eura.

Drugi predlog je izgradnja dva napera dužina 340 i 270 metara, naperi se rade na istočnom i zapadnom dijelu plaže. Za formiranje plaže dužine 630 metara i širine oko 75, neophodno je nasuti oko 238 hiljada kubika pijeska. Za taj scenario trebalo bi obezbijediti oko 3,54 miliona eura.

Treći scenario je isti kao drugi, samo što prema njemu Petković predlaže i izgradnju vještačkog podvodnog praga i ukupno bi za njegovu realizaciju trebalo obezbijediti 4,42 miliona eura.

Petković naglašava da su sve procjene grube, a kao najprihvatljiviju sugeriše varijantu dva.

“Ako iz bilo kojeg razloga nije moguće realizovati trajno rješenje revitalizacije plaže na Adi Bojani, neophodno je barem izgraditi klasičan naper od kamena, na zapadnom kraju plaže”, rekao je Petković.

Do izrade konkretnijeg rješenja, u okviru hitnih mjera, kako je ranije predložio Petković, biće izgrađen zaštitni objekat na zapadnom kraju plaže, kako bi se spriječilo odnošenje pijeska sa Ade Bojane u pravcu Velike Plaže.

Izrada studije koštala je 50 hiljada eura, koliko je i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom opredijelilo za sanaciju stanja na rječnom ostrvu Bojane.

Bonus video: