pisali Vladi i Ministarstvu unutrašnjih poslova

Preko 1.000 građana potpisalo peticiju: Optužuju ih da su terorisali građane i štitili kriminalce

traže smjene Dragana Slavulja, Milana Jovića, Slavenka Bajića, Đorđija Perovića

17556 pregleda 48 reakcija 23 komentar(a)
Slavulj, Foto: Obrad Pješivac
Slavulj, Foto: Obrad Pješivac

Preko hiljadu građana Pljevalja prvog dana potpisalo je peticiju, kojom se od predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Кrivokapića i ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića traži hitno razrješenje dužnosti i krivično procesuiranje načelnika CB Pljevlja Dragana Slavulja, komandira policije Milana Jovića, Slavenka Bajića, kao i načelnika kriminalistike Đorđija Perovića.

To je Vijestima potvrdio jedan od inicijatora potpisivanja peticije ljekar Dario Vraneš.

Vraneš je kazao da je potpisivanje peticija organizovano na više mjesta u gradu, a najavio je da će biti omogućeno i onlajn potpisivanje.

“Građani Pljevalja od vas kao premijera Crne Gore i ministra policije zahtijevaju da najhitnije razriješite dužnosti i krivično procesuirate načelnika CB Pljevlja Dragana Slavulja, komandira policije Milana Jovića, Slavenka Bajića, kao i načelnika kriminalistike Đorđija Perovića. Cijeloj javnosti je dobro poznato da su pomenuti funkcioneri policije umjesto da budu u službi građana koji ih plaćaju najbrutalnije kršili Ustav i zakone Crne Gore, a štitili bivši kriminalni režim Mila Đukanovića. Pomenuti funkcioneri su kontinuirani teror i represiju nad građanima Pljevalja naročito intenzivirali nakon dešavanja na Tari 26.12.2019. godine a povodom izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Od ogromnog broja njihovih nepočinstava izdvajamo: Prebijanje vladike Metodija na Tari 26.12.2019; prvi put u istoriji grada bacanje suzavca 13.5.2020. godine na građane Pljevalja u samom centru grada koji su mirnom šetnjom sa svojom djecom protestovali protiv nezakonitog hapšenja vladike Joanikija”, navodi se u peticiji.

Pljevaljskim policijskim funkcionerima, piše, zamjeraju se i nezakonita privođenja, hapšenja, pritvaranja, maltretiranja i represije nad više desetina učesnika molitvenih litija, brutalno prebijanje Ognjena Mijatovića kao i zaštita batinaša-policajaca i prikrivanje njihovih imena i ucjenjivanje pojedinih časnih pripadnika policije da ne izlaze sa svojim porodicama na molitvene litije.

“Pomenuti funkcioneri CB Pljevlja i poslije pada režima Mila Đukanovića 30.8.2020. godine neuspješno pokušavali sa spašavanjem pljačkaškog režima koristeći se najprljavijim policijskim metodama. Sa razlogom smatramo da su upravo oni nalagodavci pokušaja stvaranja međunacionalnih sukoba neposredno u danima poslije izbora. Direktno su odgovorni za neotkrivanje počinilaca pisanja gnusnih parola i kamenovanje zgrade Islamske vjerske zajednice. Umjesto da pruže zaštitu licu koje im je dalo informacije o vrlo mogućem počiniocu ovih nedjela, oni nad njim vrše maltretiranje i druge represije”, stoji u tekstu.

Vrhunac cinizma, navodi se u peticiji, građani su doživjeli izborom i nagrađivanjem za policajca godine Draška Cvijovića i Branka Potpare, “koji su se istakli u primjeni represije nad građanima Pljevalja”.

“Šta građani Pljevalja misle o bivšem režimu Mila Đukanovića pokazali su na izborima 30.8.2020. godine. Zbog toga, poštovani gospodine Кrivokapiću i gospodine Sekuloviću, molimo vas da najhitnije reagujete, razriješite dužnosti i krivično procesuirate pomenute funkcionere CB Pljevlja i jednom za svagda stavite tačku na bezakonje batinaša bivšeg režima čija će imena u istoriji Pljevalja ostati ispisana najprljavijim slovima”.

Preporučujemo za Vas