Preminuo Milenko Vojičić

Vojičić je bio jedan od pokretača sprovođenja servisa podrške za osobe s invaliditetom, posebno personalne asistencije, predsjednik Skupštine UMHCG i predsjednik Mreže organizacija osoba s invaliditetom

48318 pregleda 516 reakcija 20 komentar(a)
Vojičić, Foto: PR Centar
Vojičić, Foto: PR Centar

Poznati građanski aktivista Milenko Vojičić preminuo je u 63. godini.

Vojičić je bio jedan od pokretača sprovođenja servisa podrške za osobe s invaliditetom, posebno personalne asistencije, predsjednik Skupštine Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) i predsjednik Mreže organizacija osoba s invaliditetom.

Bio je član više radnih grupa oformljenih u ministarstvima koje su imale zadatak da pripreme pravne dokumente koji regulišu pitanja osoba s invaliditetom, rad i finansiranje nevladinog sektora... Učestvovao je i u izradi strateških dokumenata na nacionalnom i lokalnom nivou.

Bio je član je Savjeta za brigu o osobama s invaliditetom pri Ministarstvu rada i socijalnog staranja, i Radne grupe za izradu Akcionog plana o sprovođenju preporuka Komiteta Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom.

Vojičić je bio koordinator Programa za pristupačnost u okviru UMHCG, kao i član Radne grupe za izradu Predloga Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata. Od jula 2019. bio je na poziciji višeg programskog savjetnika u UMHCG.

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, kazao je da je Vojičić bio nesebični borac za bolje i pravednije društvo.

"Tužna srca se opraštamo od našeg velikog i iskrenog prijatelja, Milenka Vojičića. Njegova nesebična borba za bolje i pravednije društvo ostaje naš putokaz, koji svi moramo slijediti. Milenko, prijatelju, hvala ti na svemu", napisao je Abazović na Tviteru.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da je Vojičić dao nemjerljiv doprinos poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom u crnogorskom društvu.

"S tugom sam primio vijest o smrti Milenka Vojičića, predsjednika Skupštine Udruženja mladih sa hendikepom i predsjednika Mreže organizacija osoba s invaliditetom. Svojim aktivizmom, dao je nemjerljiv doprinos poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom u crnogorskom društvu. Njegova iskrena želja i posvećenost izgradnji ravnopravnog društva ostaviće trajno neizbrisiv trag u našoj Crnoj Gori. Porodici Vojičić izražavam najdublje saučešće. Vječna ti slava", objavio je Bečić na Tviteru.

Bonus video: