Briga o starima u Pljevljima da bude transparentna

Dio opozicije u Pljevljima traži izvještaj o zapošljavanju i radu gerontodomaćica. Iz Opštine kažu da nisu imali primjedbi na njihov rad i da često formiraju komisiju koja obilazi korisnike na terenu

1914 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja nastaviće i ove godine sa realizacijom projekta “Njega starih lica”, a za bruto plate 12 gerontodomaćica Opština će izdvojiti oko 77,5 hiljada eura. Gerontodomaćice svakodnevno će voditi brigu o preko 90 korisnika te usluge na području grada, koji su stariji od 65 godina i koja su u stanju socijalne potrebe.

Odbornik Nove Milan Lekić, međutim, smatra da, iako se radi o jednom od najhumanijih programa, da taj projekat nije dovoljno transparentan i da građani ne znaju kako se zapošljavaju gerontodomaćice.

Projekat njege starih u Opštini Pljevlja realizuje se od 2007. godine i primjer je dobre prakse poboljšanja statusa starih lica na teritoriji opštine.

Gerontodomaćice rade u paru i dnevno obiđu tri ili četiri korisnika, u zavisnosti od toga da li se radi o bračnom paru. Prema statističkim podacima preko 18 odsto stanovništva u Pljevljima starije je od 65 godina. Sa prosječnom starosti stanovništva od 41,8 godine, Pljevlja su jedna od četiri opštine u Crnoj Gori sa najstarijom populacijom.

“Trinaest godina od kada se realizuje ovaj program ja ne znam nijednog korisnika te usluge, niti znam ijednu gerontodomaćicu. Tamo gdje su najosjetljivije stvari treba raditi najtransparentnije. Trebalo bi da se Skupštini podnese izvještaj o radu gerontodomaćica, odnosno realizaciji projekta. Ne vidim nijednog razloga da se ne nađe izvještaj o radu na nekoj od narednih sjednica. Što ne bi znali odbornici i građani ko su gerontodomaćice i korisnici usluga. Postoji priča da tu uslugu koriste oni koji imaju najbliže srodnike u kući, a snajke i kćerke sjede i piju kafu, dok gerontodomaćice čiste i rade poslove po kući. Trebalo bi da nađemo modus i odredimo kriterijume koje bi potvrdio lokalni parlament”, rekao je Lekić.

On smatra i da nije dobro što se ne raspisuje oglas za prijem gerontodomaćica u radni odnos.

Sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Emina Salihović kazala je da se gerontodomaćice ne primaju putem javnog konkursa i da se na tim poslovima zapošljavaju žene koje spadaju u slabije zapošljivu kategoriju, a koje imaju iskustva u radu i licence za rad.

Salihović je kazala da se broj korisnika projekta “Njega starih lica” iz godine u godinu povećava.

“Broj korisnika se iz godine u godinu povećava, ali ne nekom rapidnom brzinom koja bi značila da ne možemo opskrbiti sve korisnike. Nemamo oglašavanja i radi se o programu koji traje dugo i koji je dobro poznat građanima. Načinom oglašavanja nije ni samim programom u početku predviđen. Što se tiče papirologije, koristimo jedan oblik zahtjeva koji popunjava onaj koji ima potrebu za tom uslugom. Vrlo često formiramo i komisiju koja obilazi korisnike na terenu. Korisnici moraju biti stariji od 65 godine u stanju socijalne potrebe u smislu da im je njega potrebna i da žive sami. Ukoliko ustanovimo da neko drugi opskrbljuje to domaćinstvo, rijetko ga uključujemo u program. Do sada smo uspjeli da uključimo skoro sve zainteresovane korisnike u program“, rekla je Salihović.

Ona je navela da su do sada imali “jako dobru praksu i gerontodomaćice koje rade u ovom programu izuzetno kvalitetno obavljaju svoj posao”.

“Vrlo su rijetke pritužbe korisnika. Program je tanan i osjetljiv i treba voditi računa o njegovoj realizaciji u narednim godinama“, rekla je Salihović.

Projekat “Njega starih lica u Opštini Pljevlja” realizuje se od 2007, a potpisnici prvog projekta bili su Opština Pljevlja, Zavod za zapošljavanje, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Fond PiO.

Realizacija projekta počela je kao javni rad preko Zavoda za zapošljavanje, a od 2011. projekat finansira samo Opština Pljevlja.

Prema podacima Monstata koji su publikovani u Lokalnom planu akcije za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociji jednakosti za period od 2020. do 2021. godine navedeno je da svaki sedmi stanovnik opštine Pljevlja ima smetnje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Od 30.786 stanovnika, njih 4.467 tvrdi da ima smetnje u obavljanju svakodnevnih aktivnosti što čini 14,5 odsto ukupnog stanovništva i za tri i po odsto je veći od državnog.

Bonus video: