Borci i antifašisti položili cvijeće

Ističu da je borba crnogorskih partizana bila veličanstvena i na
ponos svih jugoslovenskih naroda, a da je 13. julski ustanak zadivio
čitav svijet

4505 pregleda 5 komentar(a)
Polaganje cvijeća, Foto: UBNOR
Polaganje cvijeća, Foto: UBNOR

Delegacija Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšića položila je cvijeće na spomen obilježje u naselju Rubeža, kraj Nikšića, posvećeno akciji partizana iz Lukovskog i Župskog bataljona i Rubeške čete koji su u januaru 1942. godine nanijeli znatne gubitke italijanskom garnizonu iz Nikšića koji je pokušao, uz podršku tenkova da se probije do Žirovnice.

„Italijanske čete su bile razbijene i imale su 53 mrtva i oko 150 ranjenih vojnika. Partizani su imali tri ranjena borca, među kojima je bio Puniša Lalatović, politički komesar Lukovskog partizanskog bataljona i jedan od organizatora 13-to julskog ustanka u Ozrinićima, koji je od posledica ranjavanja poslije nekoliko dana preminuo. U NOR-u mu je poginula i supruga koja se ranjena vraćala sa Sutjeske. Četnici su je presreli i ubili. Jedna osnovna škola u Nikšiću nosi ime Mileve Lajović Lalatović“, navodi se u saopštenju UBNOR-a i antifašista.

Ističu da je borba crnogorskih partizana bila veličanstvena i na ponos svih jugoslovenskih naroda, a da je 13. julski ustanak zadivio čitav svijet.

„Zato smo mi antifašisti obavezni da čuvamo i slavimo njihovo veliko djelo. Crna Gora se među prvima opredijelila za antifašizam i sa toga puta nikad nije skretala i sa tim će nastaviti, jer se time najbolje čuvaju od zaborava svi oni znani i neznani crnogorski junaci i rodoljubi koji su ugradili svoje živote u temelje Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: